Novinky

  • 20.05.2024 Good Verstappen v neděli kromě Imoly opanoval také Nürburgring - v simulátoru

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

Facebook Instagram

O čem se v Monaku nemluvilo

O čem se v Monaku nemluvilo

Jak bude vypadat dělení příjmů z formule 1?

Schůzka šéfů týmů s čelními představiteli FIA, ke které došlo včera v Monaku, přinesla pozitivní ohlasy. Jedna věc však adresována nebyla. Jedná se o konkrétní mechanismus dělení příjmů z formule 1.
 
Požadavky týmů na větší příjmy z formule 1 dovedly BMW, Ferrari, Ford, Mercedes a Renault ke zformování organizace GPWC. Dnes skomírající GPWC původně tvrdilo, že dokáže týmům poskytnout alternativu v podobě lepších finančních podmínek, než nabízí Bernie Ecclestone.
 
Pozorný čtenář namítne, že Ecclestone nabídl týmům mnohem více peněz, ne však více než přibližně sto milionů dolarů, které nabízel v prosinci 2003 v rámci Memoranda porozumění. Týmy však chtějí více. Ecclestone a Allsport Management si mezi sebe dělí okolo sedmdesáti procent příjmů plynoucích z formule 1.
 
Ve většině sportovních odvětví si promotér za své služby nebere více než dvacet procent. To by mohla být zápletka případného sporu, kde by šlo jen a jen o peníze.
 
Ecclestone namítá, že to byl on, kdo udělal z formule 1 funkční a výdělečný podnik a že má nárok inkasovat zisky, které momentálně tento sport generuje. Argumentem GPWC bylo, že Ecclestone si již vydělal dost a že by měl snížit své nároky.
 
Tento problém bude muset být vyřešen poměrně brzy. Dramatické změny nařízení ve formuli 1 lze očekávat od roku 2006, namísto dříve očekávaného roku 2008, kdy vyprší současná podoba Concordské dohody.