Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Větší počet závodů znamená obavy o mechaniky

Větší počet závodů znamená obavy o mechaniky

Nebo spíš obavy o nutnost nabrat nové.

S narůstajícím počtem velkých cen v roce mají šéfové týmů největší obavy o své zaměstnance, zejména mechaniky a inženýry, kteří se jen těžko podívají domů za svými rodinami. Příští rok navíc byla vypuštěna tradiční srpnová třítýdenní přestávka.

"Ztráta této přestávky bude velmi náročná, zejména na mechaniky," řekl šéf McLarenu Martin Whitmarsh.

Ten přiznal, že formule 1 je institut, který má bavit lidi a proto tu týmy jsou. S větším počtem závodů pak potenciálně roste atraktivita a tím pádem cena celé F1.

"Dvacet je limit, příští rok máme devatenáct závodů, mám obavy, jak těžké to pro týmy bude, ale je to výzva pro jejich vedení," dodal Whitmarsh. "Jdeme do toho a budeme se snažit neutavit lidi."

John Howett z Toyoty připomněl, že týmy mají polovinu z příjmů FOM, tím pádem budou finančně profitovat i z extra závodu (poměr přidělených peněz ale závisí na pořadí v Poháru konstruktérů, to znamená, že hůře umístěné týmy mohou na dalším závodě prodělat).

"Tyto příjmy pak pokryjí extra náklady na jeden závod navíc," řekl Howett.

Ron Dennis a Ross Brawn se ale obávají, že to bude vyžadovat větší počet inženýrů a mechaniků.

"Lítáme v bludném kruhu," řekl Brawn. "Srpnová přestávka byla zavedena, aby si všichni během náročné sezony odpočinuli. Nyní tlačíme na větší počet závodů. Tudíž budeme muset najmout záložní mechaniky, aby si ti první mohli odpočinout."

Podle Brawna je nemyslitelné, aby jakákoli firma, tedy i tým F1, nedala svým zaměstnancům možnost vybrat si dovolenou v období od února do listopadu. Proto nutnost najmout více lidí.

"Tím už jsme ale jednou prošli," zlobil se trochu Brawn. "To jsme už diskutovali, došli k závěru a tyto závěry se dnes zdají býti zapomenuty. A to je škoda."

Požadavek na extra závody je řízen komerčním zájmem a podle Franka Williamse i jeho tým bude muset nabrat nové lidi.

"A to je drahé. Možná se to lépe projeví na bankovním účtu, ale ne tak, jak si myslíte," řekl Frank Williams v narážce na větší příjmy od FOM za extra závod. "Ron Dennis již několikrát řekl Maxovi a Berniemu, z očí do očí: čím více závodů, tím větší ztráty."