Novinky

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

Facebook Instagram

Poslední vývoj událostí kauzy Jenson Button

Poslední vývoj událostí kauzy Jenson Button

(Aktualizováno) Kde nakonec mistr světa zakotví?

Sezóna 2009 je již minulostí, novopečený mistr světa formule 1 Jenson Button však stále nemá smlouvu pro příští sezónu. Všeobecně se očekávalo prodloužení kontraktu s týmem Brawn GP, jednání však uvázla na mrtvém bodě.

Button si nechal loni zkrátit plat na 3 mil. liber, aby pomohl novému týmu Brawn GP přežít svou první sezónu. Nyní Button žádá návrat ke svému původnímu platu, který měl u Hondy před jejím opuštěním formule 1 (asi 8 mil. liber).

Požadovaná částka je významně nižší než u dalších mistrů světa Hamiltona, Räikkönena a Alonsa, nicméně týmový šéf Ross Brawn vzkázal, že nepřistoupí na platové požadavky Buttona. Je však ochoten nabídnout mu více svobody ohledně výdělků z osobních sponzorských smluv.

"Nežádáme o nic přehnaného," vzkázal Buttonův manažer Richard Goddard. "Pouhé tři měsíce před stažením Hondy, vloni v listopadu, Jenson podepsal kontrakt, kterým by mu zajišťoval mnohem více peněz, než o jaké nyní žádáme."

"Uvědomujeme si, že se časy změnily, ale Jenson je nyní světový šampion a i situace týmu se zlepšila."

Na Brawnův návrh ohledně více svobody ve sponzorských smlouvách se Goddard podle Telegraphu jen ušklíbnul: "Jenson se o své osobní smlouvy staral vždycky."

Dále dodal, že ho zneklidňuje momentální situace, kdy se mluví o velkých sponzorech pro rok 2010 a přebrání týmu Mercedesem: "Pokud se Brawn chystá prodat tým, tím pádem i očekává velký příliv peněz, tak proč by toto Jenson neměl vyžadovat?"

"Nakonec, Jenson je velmi loajální člověk, ale od jisté chvíle už to přestane být o penězích. Uvědomte si, že každý chce být žádáný," řekl Goddard.

O Buttona se zajímá i McLaren, který pro změnu uvázl v jednání s Kimi Räikkönenem. Brit dokonce byl v uplynulém týdnu na návštěvě v továrně McLarenu spolu se svým manažerem, společnost jim dělal šéf týmu Martin Whitmarsh.

Mohlo by jít o psychologickou hry, kdy Button chce zatlačit na Brawna a McLaren naopak na Räikkönena. Ovšem podle Alana Henryho z Guardianu má mít Button u McLarenu momentálně vyšší prioritu než finský jezdec. Na třetím místě seznamu McLarenu je potom Nick Heidfeld.

Podle Martina Brundla (komentátor BBC) má přijít příští týden oznámení týmu Mercedes o prodeji podílu v McLarenu a koupi většiny v Brawn GP. To by podle něj mohlo znamenat, že šance na Buttona v McLarenu je větší než by se mohlo zdát. Button by mohl mít údajně strach z preferování Němce Nica Rosberga.

Poslední spekulace mluvily dokonce o úplném zkrachování jednání Buttona s Brawnem, což ale vyvrátil Buttonův manažer.

"Jenson chová vůči Rossu Brawnovi a týmu ten nejvyšší respekt," ujišťuje Richard Goddard.

"Rozhovory samozřejmě nezkrachovaly," řekl novinám News of the World. "Byl vždy neuvěřitelně loajální vůči týmu a to po spoustu let, proto je rozhodnutí tak těžké. Doufejme, že se věci vyřeší v následujících týdnech, abychom si všichni konečně odpočinuli."

Na druhou stranu, Goddard řekl, že Button se rozhodně nebojí vyhlídky na doplnění Lewise Hamiltona.

"Jenson by neměl sebemenší problém, coby Lewisův týmový kolega. Taková výzva by se mu zamlouvala, pokud by si byl jistý, že mu sedne vývoj auta."

Kde tedy čerstvý mistr světa nakonec zakotví, zůstává prozatím nevyřešenou hádankou...

Aktualizováno:

Britský bulvární deník Daily Mirror napsal, že jednání Button-Brawn je torpédováno chystaným vstupem Mercedesu do Brawnu. Zdroje z týmu údajně říkají, že Button dostal poslední nabídku v hodnotě 3,5 mil. liber formou "ber nebo nech bejt".

Německá automobilka má být pouhé dny od oznámení vstupu do Brawn GP. Cena za předčasné ukončení exkluzivního partnerství s McLarenem má být astronomických 500 mil. liber.

Mercedes se chce opřít zejména o německou hvězdu v podobě Nica Rosberga a o udržení Buttona příliš nestojí. To přiživuje spekulace o spojení McLaren-Button. Klíčové tedy bude, jaký je ve skutečnosti zájem McLarenu o Buttona a jak dopadnou jednání s Räikkönenem...