Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Alonso o spygate: "Velmi rád jsem pomohl vše rozkrýt."

Alonso o spygate: "Velmi rád jsem pomohl vše rozkrýt."

Podle jeho slov se on i McLaren z problematického roku poučili.

Fernando Alonso prohlásil, že 'velmi rád' pomohl řídícímu orgánu formule 1 rozkrýt špionážní aféru, která otřásla královnou motorsportu v roce 2007.

McLaren byl Mezinárodní automobilovou federací (FIA) usvědčen z držení technických materiálů Ferrari, vyloučen z Poháru konstruktéru a pokutován 100 miliony dolarů.

Alonso, který ten rok závodil na britský tým a zažíval si zde své osobní nesnáze, se tehdy rozhodl mluvit a pomoci FIA rozkrýt pozadí celé aféry.

V rozhovoru s britským Guardianem nyní dvojnásobný mistr světa řekl, že svého rozhodnutí nelituje a velmi rád řídícímu orgánu pomohl.

"Co se týče špionážní aféry, byl jsem ve špatný čas na špatném místě," řekl Alonso. "Velmi rád jsem však pomohl FIA vše rozkrýt."

Na konci roku 2007 ukončil Alonso předčasně své učinkování u McLarenu po divoké sezóně, kdy kritizoval tým za jeho přístup k jezdcům.

Alonso naznačil, že s ním nebylo, narozdíl od týmového kolegy Lewise Hamiltona, rovnocenně zacházeno.

Nynější pilot Ferrari věří, že se McLaren z problematického roku poučil a že šampion Jenson Button nebude mít ve svém novém působišti žádné problémy.

"Uvidíme," řekl Alonso. "Samozřejmě nevím, jak je na tom McLaren v současnosti, ale pokud by přišel ve stejný čas jako já, měl by to velmi těžké. Ale teď je to snad pro Jensona lepší, jelikož já se z té sezóny velmi poučil a McLaren také."

Dodal: "V čase, kdy spolu McLaren a Ferrari bojovaly, to bylo velmi těsné. Nakonec myslím, že jsme měli lepší vůz, ale skončili jsme jako druhý a třetí. Bohužel jsme udělali něco špatně."