Novinky

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

Facebook Instagram

Whiting: "Řekli jsme Ferrari třikrát, aby pustili Kubicu zpět."

Whiting: "Řekli jsme Ferrari třikrát, aby pustili Kubicu zpět."

Ředitel závodů se ohradil proti poslední kritice od italského týmu.

Charlie Whiting, ředitel závodů formule 1, se ohradil proti poslední kritice Ferrari ohledně rozhodování komisařů při Velké ceně Velké Británie.

Po Valencii bylo Ferrari rozhněváno na sportovní komisaře, kteří podle italského týmu udělili Lewisovi Hamiltonovi jeho penalizaci příliš pozdě a tak na něj následný trest průjezdu boxy měl pramalý efekt.

V Silverstone penalizaci naopak obdržel Fernando Alonso za předjetí Roberta Kubici mimo trať. Ferrari po závodě sdělilo, že instrukce od ředitelství závodu, aby Španěl pustil Kubicu zpět před sebe, přišla příliš pozdě a manévr kvůli Kubicovým technickým problémům již nebylo možno učinit.

Charlie Whiting nicméně v úterý prohlásil, že Ferrari bylo okamžitě po daném incidentu doporučeno vrátit pozici zpět Renaultu.

"Přes rádio jsem jim radil, že pokud opět přenechají pozici, nebude nutné, aby do věci zasahovali komisaři," řekl Whiting magazínu Autosprint.

"Řekli jsme Ferrari třikrát, že dle mého názoru by měli vrátit pozici zpět Kubicovi. A řekli jsme jim to okamžitě, hned po onom předjížděcím manévru.

Ale neudělali to, až při třetí komunikaci řekli, že Kubica je příliš daleko, aby mu mohli přenechat pozici.

Není vůbec pravda, že by komisařům trvalo rozhodování dlouho. Pro nás byla fakta okamžitě jasná - Alonso získal výhodu zkrácením trati."

Šéf Ferrari Stefano Domenicali dříve prohlásil, že tým nepožádal Alonsa o přenechání pozice, jelikož necítil, že by Španěl získal výhodu.

"Snažil se být agresivní při předjíždění a stěžovali jsme si na nedostatek předjíždění, takže v takové fázi jsme věřili, že musíme věc projít s ředitelstvím závodů, abychom se ujistili, na čem jsme," řekl Domenicali.

"Obvykle věnujeme dostatek času pro diskuzi s ředitelstvím závodu, abychom věc rozsoudili, a ve chvíli, kdy nám ředitelství dalo instrukci vrátit pozici Robertovi, bylo jasné, že Robert již ztratil hodně času, ve skutečnosti měl problém a zajížděl do boxů. Takto jsme situaci zanalyzovali.

Můžete mít před sebou situaci, kdy je okamžitě možnost navrátit pozici, pokud si myslíte, že jste skutečně získali výhodu. My jsme to v tomto případě takto necítili, jinak bychom to udělali.

Ve chvíli, kdy jsme obdrželi informaci, že podle názorů komisařů by měl Fernando vrátit pozici zpět Robertovi, byl již Robert daleko za námi, zpomaloval, protože měl problém."

V jiném rozhovoru Domenicali tvrdil, že Ferrari muselo čekat na finální rozhodnutí FIA, jinak by byli "obviněni, že nebyli dostatečně agresivní".