Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Nečekaná úroda na Žitném ostrově

Nečekaná úroda na Žitném ostrově

GT poprvé na Slovensku. Navíc se v poli objeví další tři Slováci.

Součástí sezóny ME GT3 je celkem šest víkendů. Dlouhodobě je nižší třída gétéček alespoň ve čtyřech podnicích doprovodnou sérií špičkové kategorie GT. Tento počet byl letos naplněn během posledního víkendu ve Francii. Nyní je před účastníky evropského mistrovství dvojice podniků, které budou absolvovat samostatně. Prvním z nich měl být budovaný okruh v ruském Smolensku, ale pořadatelé se obávali, že do uskutečnění akce nebude vše připraveno. Hledali jiný okruh, kde by mohl být pátý podnik GT3 uspořádán. Jejich volba padla na nedávno postavený automotodrom ležící v úrodné Podunajské nížině. Právě zde se na největším říčním ostrově v Evropě západně od městečka Dunajská Streda nachází Slovakia Ring.

Přestože motorsport má na Slovensku bohatou tradici, okruhy nacházející se u našich sousedů byly budovány pouze dočasně na závody. Kromě běžných silnic a městských komunikací se zde vyskytovalo také několik okruhů na širokých rozjezdových drahách slovenských letišť. V minulosti vzniklo několik plánů na vybudování stálého okruhu, nicméně uspěl zatím pouze jediný, který byl vypracován Hansem Rothem. Rakouský návrhář se po předchozích projektech v Rakousku a Maďarsku ujal návrhu Slovakia Ringu. Stavba okruhu, který je součástí rozlehlého víceúčelového areálu byla zahájena v říjnu 2008. Provoz byl slavnostně zahájen 1. října 2009.

Automotodrom nabízí šest možností drah v rozmezí 2 632 – 5 922 metrů. Nejdelší verze se sedmi pravými a stejným počtem levotočivých zatáček se stane kolbištěm GT3. Bezmála 900 metrů dlouhá cílová rovinka o šířce dvacet metrů je součástí zbývajícího technického úseku okruhu. Zde činí šířka dráhy dvanáct metrů. Okruh se nachází v rovinaté oblasti a rozdíl výšek dosahuje maximálně tři metry, proto byla vybudována čtyři umělá převýšení. Jízda po dráze je možná v obou směrech, ale jezdci GT3 budou pravděpodobně kroužit po směru chodu hodinových ručiček. U nového okruhu neobvyklé, ale sympatické je použití kačírku místo asfaltu v rozsáhlých únikových zónách.

Stálé české a slovenské reprezentanty doplní tři Slováci .

Tahounem pro domácí diváky bude úřadující slovenský mistr Divize D4 nad 2 000 cm3, nitranský student Filip Sládečka. Se svým německým kolegou se mu naskytne příležitost závodit na své oblíbené trati. Nováčci v šampionátu dokázali během osmi letošních závodu, jež byly součástí čtyř závodních víkendů, bodovat celkem pětkrát. Filip se svým kolegou nasbírali celkem 27 bodů a po nevydařeném víkendu ve Francii jsou na 13. místě celkového hodnocení. Slovenský pilot stáje Heico Motorsport pilotuje jeden z vozů Mercedes-Benz SLS (č. 45).

Další tři slovenští závodníci se objeví v GT3 letos poprvé. Lamborghini Gallardo stáje Reiter Engineering s číslem 25 bude pilotovat další slovenský talent Štefan Rosina. Rodák z Púchova má v necelých 25 letech za sebou dva tituly ve Škoda Octavia Cupu, po nichž si v roce 2005 vyzkoušel ve třech závodech Porsche v šampionátu FIA GT. Od roku 2007 je účastníkem pohárových závodů tohoto německého výrobce sportovních vozů. Loni jej měli možnost vidět diváci na brněnském okruhu při závodě MS GT1. S Marcem Hennericim dokázali s vozem corvette dojet v hlavním závodě na osmém místě.

GT Brno

Jeho kolegou bude Anton Kiaba, který je ve světě motorsportu nejméně zkušeným domácím jezdcem. Loni se představil mj. na Slovakia Ringu ve voze třídy DTM Audi A4.

Několik startů ve voze GT má za sebou poslední slovenský jezdec, Jirko Malchárek. Pochází přitom z moravského městečka Jeseník. Nicméně jeho vystoupení v šampionátu FIA GT proběhla již před bezmála deseti roky. Tehdy řídil Porsche 996 (třída GT2), doma se o víkendu představí v Audi R8 s číslem 32, v němž se bude střídat s Francouzem Didierem Andrem. Jejich stájí bude vítěz z letošních 24 hodin ve Spa, Belgian Audi Club WRT, jeden z nových účastníků upraveného MS GT v příštím roce.

V českém týmu Gravity-Charouz Racing byl ve voze s číslem 11 kolegou ruského pilota Leonida Machitskeho během prvních dvou podniků Tomáš Kostka. Další dva víkendy místo zlínského rodáka nastupoval Jarek Janiš. Při posledním vystoupení ve Francii se mu podařilo získat první čtyři body na své konto. Po dlouhotrvajícím hledání vhodného nastavení vozu tak mohl zužitkovat své bohaté zkušenosti nejen s vozy třídy GT. Jarek bude přítomen také na Slovensku.

Druhý Mercedes-Benz SLS (č. 12) pilotuje dvojice Jakub Knoll a Jan Šťovíček. Tato posádka se musela vyrovnávat nejen s obtížně ovladatelným vozem, ale také s nedostatkem zkušeností. Jakub Knoll sice patří mezi ostřílené závodníky, ale deset let strávil za volantem autokrosového speciálu v rámci českého i evropského mistrovství. Po zisku Evropského poháru v roce 2005 a českého titulu o rok později se berounský rodák přesunul na zpevněný povrch evropských okruhů. Zde čtyři sezony pilotoval monopost Formule Renault, než se po loňském vyzkoušení vozu Lamborghini Gallardo přesunul do GT3. Jan Šťovíček se profesionálně nevěnuje závodění, ale právnické činnosti. Dlouholetý člen Mezinárodního odvolacího soudu FIA závodí s gétéčkem teprve od loňského roku.

Odkazy na osobní návštěvu.

Protože se jedná o jednu z nejbližších možností, jak spatřit pestré pole GT3 v akci, naleznete Zde podrobnosti pro plánování osobní účasti. Kromě podpory českých a slovenských zástupců si budete moci naplno také vychutnat lahodný a ojedinělý zvuk Mercedesu SLS.

Předpověď počasí slibuje slunečné dni s teplotami do 27°C. Nemělo by být ani památky po letošním deštivém srpnu.

Vystoupení Gravity Charouz a Heico Motorsport v Silverstone

Foto: BPA/Petr Frýba

Časový plán přenosů GT3.

 Událost  Den  GT3 TV  Sport 5
Kvalifikace  Sobota  9,15-10,35  9,30-10,30
1. závod  Sobota  14,30-16,00  14,40-16,00
2. závod  Neděle  11,00-12,30  11,10-12,30

Užitečné odkazy.

GT3 Zde

Odkaz vede na stránky šampionátu, kde je ve spodní části stránky umístěno okno GT3 TV.

Běžně zobrazuje videa týkající se GT3. Vzhledem k nedávnému závodu 24 hodin ve Spa, kterého se účastnilo takřka padesát vozů této kategorie, jsou zde v současné době materiály týkající se tohoto závodu.

Případně má šampionát úložiště záznamů na portálu Daily Motion Zde, kde je archiv a dole také možnost sledování přímých přenosů.

Pokud bude na prvním uvedeném odkazu upravena nabídka do původní podoby, poté se nabízí možnost zdarma v dobré kvalitě sledovat přímé přenosy ze závodů (volba Live GT v čase přenosů). Na spodní liště, která se zobrazí po najetí kurzoru na okno televize, je tlačítko pro zvětšení na celou obrazovku. Také zde je k dispozici archiv letošních závodů a některých loňských událostí (volba GT3´s most recent videos).

Sport 5 Zde

Český televizní program zaměřený na motorsport. Nabízí přenosy závodů GT1, GT3, Blancpain Endurance Series a jejich opakování. Lze zde zjistit dostupnost programu v nabídce kabelových televizí, systému IPTV anebo prostřednictvím satelitu. Stránky nabízí program stanice 14 dní dopředu. Komentátorem je Vít Kouřil a Jiří Čermák.