Novinky

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

Facebook Instagram

Podle Vettela bude Räikkönen potřebovat čas

Podle Vettela bude Räikkönen potřebovat čas

"Bude těžké se vrátit a být na stejné výkonnostní úrovni."

Sebastian Vettel si myslí, že Kimi Räikkönen bude potřebovat nějaký čas na to, aby byl znovu tak silný, jako když opouštěl Formuli 1.

Räikkonen, který odešel z královny motorsportu na konci roku 2009 a od té doby závodil v Mistrovství světa v rallye, podepsal s Lotus Renault GP dvouletou smlouvu.

Podle Vettela je ale těžké určit, jak konkurenceschopný mistr světa z roku 2007 bude ve srovnání s tím, než odešel z F1.

Pilot Red Bullu věří, že příklad Michaela Schumachera, který se po tříleté přestávce vrátil do F1, ukazuje, že jezdec potřebuje čas, aby se přizpůsobil změnám, kterými sport za tu dobu prošel.

"Nevím. Je těžké to odhadnout," odpověděl Vettel na otázku, jak konkurenceschopný Räikkönen podle něj bude.

"Samozřejmě jsme se všichni dívali na Michaelův návrat. Odešel z Formule 1 a můžeme říct, že byl na vrcholu. Vrátil se a nechal se slyšet, že se Formule 1 změnila a musel se přizpůsobit některým věcem.

Jezdec jako on má potenciál a talent si na věci znovu zvyknout. Ale i já, když se ohlédnu dva roky dozadu, s jakým vozem jsem jezdil, je neuvěřitelné, kolik věcí se změnilo. Z hlediska pravidel, ale i to, co všechno se změnilo během sezóny.

Používáte odlišná tlačítka na volantu a jiné postupy. Když z toho vypadnete na den, není to velká změna, když ale skončíte a pak řídíte stejný vůz, je těžké se adaptovat na auto, které jste řídil před dvěma lety.

Umím si tedy představit, že bude těžké se vrátit a být na stejném výkonnostním úrovni, na jaké jste byli, když jste odcházeli."


Němec si nicméně myslí, že Räikkönen udělal návratem do Formule 1 dobrý krok.

"Asi nevím víc než vy. Pokud je to to, co chce a má šanci, pak je to pro něj skvělé. Samozřejmě nevím víc než kdykoliv jiný.

Na konci dne je nejdůležitější, že jste spokojený se sebou a s tím, co jste udělal. A pokud je tohle to, co mu dělá radost, pak doufám, že bude šťastný."