Novinky

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

Facebook Instagram

Vettel se již začíná soustředit na příští rok

Vettel se již začíná soustředit na příští rok

Němec věří, že on i Red Bull mohou být ještě lepší.

Sebastian Vettel říká, že již začíná odsouvat letošní mimořádně úspěšnou sezónu do minulosti a soustředit se výhradně na tu příští, ve které by spolu s týmem Red Bull byl rád ještě lepší.

Němec završil letošní ročník s náskokem 122 bodů na druhého Jensona Buttona, přičemž na cestě za svým druhým mistrovským titulem v řadě posbíral 11 vítězství a 15 pole position.

Při víkendových oslavách titulů v továrně týmu v Milton Keynesu však řekl, že se již začíná plně věnovat roku 2012.

"Měli jsme fantastickou sezónu. Nějaký čas trvá uvědomit si, jak jedinečná byla," řekl Vettel. "Byla fenomenální. Bude to sezóna, na kterou budeme vzpomínat a vždycky na ni budeme hrdí.

Takové sezóny nepřicházejí každý rok, my už se ale soustředíme na tu příští sezónu. Adrian (Newey, technický ředitel týmu - pozn. redakce) a kluci už tvrdě pracují na tom, aby pro příští rok připravili auto, jdeme dál."

Vettel přiznal, že bude těžké úspěchy letošní sezóny překonat, věří ale, že je Red Bull schopný udělat další krok vpřed.

"Je třeba říct, že letošní sezóna probíhala docela hladce, možná bezchybně, protože jsme neměli žádné problémy se spolehlivostí, až na Brazílii, ale i tam se mi povedlo dojet na druhém místě. Kromě toho se z pohledu vozu nic nepokazilo. Odstoupili jsme, když Mark (Webber) boural v Monze a já měl defekt v Abú Zabí, ale po stránce auta a motoru to bylo lepší, než jsme čekali.

Všechno se staví na limit, tlačíme v každé oblasti a občas se něco může porouchat, letos ale všechno fungovalo dobře. Cílem je udržet to. Příští rok budou auta trochu jiná, nebude to revoluce, ale pravidla se opět trochu změnila, takže se tomu musíme přizpůsobit a v tuto chvíli se velice snažíme auto dokončit. Na začátku příštího roku se ho pokusíme dát dohromady, vyjet s ním na trať a uvidíme, jak to půjde.

Snad bude spolehlivé hned od začátku, nejdůležitější ale je, aby to auto bylo rychlé. Je snazší učinit rychlé auto spolehlivým než spolehlivé rychlým."

Vettel také dodal, že jeho dosavadní úspěchy v něm nesnižují motivaci v příštích letech opět uspět.

"Po profesionální stránce bylo posledních několik let velice úspěšných, my už se ale spíš díváme vpřed. Nemyslím si, že by někdo postrádal motivaci, takže se sebe nemusíme ptát, co děláme, protože už jsme toho tolik dosáhli.

Ve čtyřiadvaceti by bylo smutné, kdyby to byl vrchol mého života a odteď už by to bylo jen horší. I když jednoho dne skončím, budu se stále ráno probouzet s pomyšlením, že můj nejlepší den teprve přijde."