Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Buemi s Alguersuarim nebyli pro Red Bull dost dobří, říká Tost

Buemi s Alguersuarim nebyli pro Red Bull dost dobří, říká Tost

Toro Rosso pro letošní sezónu vyměnilo svou jezdeckou dvojici.

Šéf týmu Toro Rosso Franz Tost se nechal slyšet, že Jaime Alguersuari a Sebastien Buemi nebyli pro Red Bull dost dobří, proto museli uvolnit místo jiným jezdcům.

Toro Rosso před letošní sezónou učinilo překvapivé rozhodnutí, když závodní sedačky Alguersuariho a Buemiho zaujali Daniel Ricciardo a Jean-Eric Vergne.

Tost přitom řekl, že povinností týmu Toro Rosso je vychovávat talenty pro stáj Red Bull Racing. Alguersuari s Buemim prý přitom na tuto roli nebyli dost dobří.

Ital navíc dodal, že by oba měli být týmu Toro Rosso spíše vděční za šanci dostat se do Formule 1, díky níž si vybudovali určitou reputaci, na které nyní mohou stavět ve své další kariéře.

"Tohle je vysoce prestižní sport a odchody jsou součástí hry," řekl Tost v rozhovoru pro oficiální stránky Formule 1.

"Oba jezdci by měli Red Bullu poděkovat, protože bez něj by se do Formule 1 nikdy nedostali. A i teď to mají ve svých rukou, aby z té šance, kterou jim Red Bull dal, něco získali.

No, Buemi je pořád s týmem Red Bull Racing jakožto jeho třetí jezdec. Co bude s Alguersuarim? Já v tuto chvíli nemám žádné zprávy, ale jak jsem řekl, díky Red Bullu mají velice dobrý základ, na kterém mohou stavět svou další kariéru. Možná i ve Formuli 1 v jiném týmu.

Netvrdím, že se do Formule 1 nehodí, jelikož oba v některých závodech prokázali výrazný talent, ale pro Red Bull Racing to není dost dobré.

Já si ale dovedu představit, že by někde jinde mohli být špičkovými jezdci a mít úspěšnou závodní kariéru."

Poradce Red Bullu Helmut Marko nedávno řekl, že Buemi s Alguersuarim by se nikdy ve Formuli 1 nestali vítězi a Tost věří, že je na tomto tvrzení něco pravdy.

"Na Markově tvrzení zřejmě nějaká pravda bude. Když mluvíme o záležitostech vhodných pro Red Bull Racing, mluvíme o týmu dvojnásobných šampionů, což znamená, že jezdci, kteří do něj postoupí, musí být schopni vyhrávat závody a šampionáty.

A byla to tato perspektiva, kvůli které jsme se znovu zamysleli, když šlo o Sebastiena Buemiho a Jaimeho Alguersuariho. Toro Rosso je nováčkovský tým a do sezóny 2012 půjdeme se dvěma nováčky. Já tohle rozhodnutí plně podporuji."

Tost také předpokládá, že Ricciardo s Vergnem budou mít první závody sezóny těžké, věří však v jejich schopnost se zlepšit.

"Oba si v sériích, ve kterých závodili před vstupem do Formule 1, vedli neuvěřitelně dobře a ano, v testech vykazovali určitý potenciál. Daniel má díky jedenácti startům ve velkých cenách a častých účastech v pátečních trénincích výhodu. Obecně bych ale řekl, že tenhle efekt překvapení není snadné v první sezóně zvládnout.

Ve druhé sezóně ale rozhodně musí vykázat zlepšení. Co od obou očekávám, jsou solidní výkony. To znamená, že se musí zlepšit. Nemám nutně na mysli to, že budou sbírat body... pokud nebudeme mít vítězné auto!

Já bych to viděl tak, že první zámořské závody pro ně budou těžké, protože ani jeden nezná ty okruhy, ale jakmile přijedeme do Evropy, očekávám, že si povedou výrazně lépe.

Řekněme ještě poslední věc. Nemám problém s tím, když jezdec zajede dobrý závod a v dalším závodě dá ránu, to je součástí hry.

Oba jezdci budou mít období havárií, ale to je součástí jejich vývoje. Bylo to stejné i se Sebastianem Vettelem. V určitém momentě se ale budou muset dát dohromady a otázkou je, kdo to zvládne lépe. Počkejme a uvidíme."

Buemi bude v letošní sezóně rezervním pilotem týmu Red Bull Racing, přičemž se objeví také ve Světovém vytrvalostním šampionátu (World Endurance Championship) v barvách Toyoty.

Alguersuari zatím své plány pro rok 2012 nezveřejnil.