Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Mercedes letos může zazářit, věří Brawn

Mercedes letos může zazářit, věří Brawn

Tým z Brackley je po předsezónních testech optimistický.

Šéf stáje Mercedes Ross Brawn je přesvědčen o tom, že jeho tým má vše pro to, aby v letošní sezóně udělal významný krok vpřed a zazářil na špici startovního pole.

Navzdory pozdržení premiéry letošního W03 až na druhou sérii předsezónních testů Mercedes vykazoval silnou formu a Brawn poznamenal, že letošní příprava probíhala daleko snáz než loni.

Na otázku, zda je letošní vůz lepší než ten loňský, Brawn odpověděl: "Ano, dost výrazně. Některé základy jsou dobré, chlazení je dobré, systémy fungují dobře a to znamená, že se inženýři mohou zaměřovat na zlepšování výkonnosti od samého začátku.

Zato v loňském roce spoustu prostředků spolklo řešení problémů s autem, takže jsme se za těch 12 měsíců rozhodně o dost posunuli.

Věřím také, že máme daleko silnější strukturu v týmu než dřív, tým je důkladnější a máme víc prostředků, takže jsem si daleko jistější v tom, že se posuneme vpřed."

Mercedes během závodních simulací často ztrácel na výkonnosti více než soupeři, což naznačovalo, že letošní W03 je náročné na pneumatiky, zejména na měkkou směs, Brawn však taková tvrzení popírá.

"Myslím, že je potíž v tom, že máme v Barceloně relativně chladné podmínky a snažíme se přijít na to, jaké opotřebení budeme mít na různých tratích za různých okolních teplot a v různých pracovních cyklech, takže je docela těžké to předpovídat.

Co ale chápeme, je citlivost, věci, které můžeme udělat, abychom změnili úroveň opotřebení. Jezdci se snaží porozumět tomu, jaké vyvážení vozu by měli zkusit, když musí snížit opotřebení a já si myslím, že jde o to, jak si vyložíte to, co jste poznali tady a co budete mít mezi Melbourne a několika prvními závody, což bude velká výzva.

Nemyslím si, že máme v zásadě nějaký problém, myslím, že máme v tomhle ohledu slušné auto a naše simulace závodních vzdáleností jsou docela slušné."

Na otázku, kde se Mercedes v současné chvíli nachází v porovnání se svými soupeři, Brawn odpověděl, že jedinou jistotou je, že bude špička pole vyrovnanější.

"Liší se to den ode dne, není žádné pevné pořadí. Je tu skupina. Ani včera se nezdálo, že by Red Bull s tím novým balíkem nějak vyčníval, ale oni samozřejmě mohli jet s velkým množstvím paliva, my zkrátka nevíme.

Myslím si, že budou konkurenceschopní, McLaren na tom byl celkem dobře a má dobré auto a já si nemyslím, že my jsme nějak výrazně pozadu. Je ale tak těžké posuzovat.

V závodní simulaci stačí, abyste měli o trochu jiné vyvážení a může vás to stát poměrně dost, co se časů na kolo týče, do Melbourne to ale samozřejmě jde vyřešit.

Takže, co je jasné, je, že pět až šest týmů si je zřejmě daleko blíž, než co jsme viděli za poslední roky."