Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Nemůžeme týmy nutit jet do Bahrajnu, tvrdí Ecclestone

Nemůžeme týmy nutit jet do Bahrajnu, tvrdí Ecclestone

Nad velkou cenou v pouštním státě stále visí otazník.

Šéf Formule 1 Bernie Ecclestone se nechal slyšet, že nemůže nutit týmy jet do Bahrajnu, pokud mají kvůli stále neutuchající situaci v zemi z cesty obavy.

Týmy F1 zatím v otázce pořádání závodu v Bahrajnu vyčkávají na rozhodnutí Mezinárodní automobilové federace, některé z nich však vyjádřily své obavy ohledně bezpečnosti závodění na okruhu v Sakhiru.

Ecclestone, který se údajně setkal s lídry protestů v zemi a navrhl jim, aby o víkendu velké ceny uspořádali tiskovou konferenci, v rozhovoru pro The Times řekl, že situaci týmů chápe.

"Pokud týmy nechtějí jet, my je nemůžeme nutit," řekl Ecclestone.

Rozhodnutí o případném neuskutečnění Velké ceny Bahrajnu přitom podle Ecclestona musí přijít buď ze strany FIA, pořadatelů závodu nebo korunního prince Bahrajnu.

Obavy nad Velkou cenou Bahrajnu zřejmě výrazně zastíní závod v Číně, který mu o tomto víkendu předchází, FIA však tvrdí, že situaci na Středním východě nadále monitoruje. Té však rozhodně nepomohly pondělní události, když byla při protestu v hlavním městě Manamě odpálena podomácku vyrobená výbušnina, která zranila sedm policistů.

Incident znovu zareagoval na uvěznění aktivisty Abdulhádího Alkhawaji, který již dva měsíce drží protestní hladovku a jeho zdravotní stav je nyní vážný.

Mezitím však John Yates, bývalý asistent zastupitele londýnské metropolitní policejní služby, který nyní pracuje pro bahrajnské Ministerstvo vnitra, varoval, že s jakýmikoli plány na narušení velké ceny F1 bude naloženo tvrdě.

"Pokud lidé chtějí protestovat v rámci zákona a řádně to oznámit, tak jak se má, pak jim bude dovoleno protestovat," řekl Yates. "Nemůžete ale protestovat tak, že zavřete všechny silnice a znemožníte lidem dostat se na závodní okruh.

Pokud se někdo rozhodne na okruh vniknout, bude to velice lehkomyslný a stupidní nápad. Viděli jste, co se o víkendu stalo při lodních závodech z Oxfordu do Cambridge. Kdokoliv, kdo vnikne na okruh, ohrožuje sám sebe, ohrožuje jezdce, potenciálně ohrožuje také ostatní diváky. Tomu bude adekvátně zabráněno."