Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Ecclestone otevřený zavedení zákaznických vozů

Ecclestone otevřený zavedení zákaznických vozů

Menší týmy by mohly pořizovat rok staré monoposty.

Komerční šéf Formule 1 Bernie Ecclestone se nechal slyšet, že by uvítal zavedení možnosti pro menší stáje kupovat od předních týmů jejich vozy z předchozí sezóny.

Zatímco Brit odmítl nápad nechat větší týmy závodit se třemi monoposty, prodávat své rok staré modely zákaznickým týmům vidí jako zajímavou cestu k výraznému snížení nákladů.

Malé týmy by totiž nemusely investovat velké peníze do vývoje svých vozů a startovní pole by mohlo být ještě mnohem vyrovnanější.

Na otázku pro Gazzetta dello Sport Ecclestone ke třetím vozům řekl: "Nemyslím si, že se to stane. Ale rád bych viděl některé menší týmy s jedním autem, které se používalo v předchozím roce, koupeným od velkého týmu. Možná by v nich mohli jezdit nováčci."

Ecclestone přitom podotkl, že by se o zavedení této možnosti dalo hovořit už s výhledem na sezónu 2013.

"To by se mi líbilo. Některé týmy by rozhodně získávaly lepší výsledky v porovnání se současnou situací a utratily by méně, okamžitě."

Týmy F1 mají před sebou další jednání o nových pravidlech, která pomohou snížit náklady. Setkání se bude konat v paddocku ve Valencii v rámci nadcházející Velké ceny Evropy.

Ecclestone je přesvědčen o tom, že současné ceny ve F1 neodpovídají podívané na trati, což by mohla nová pravidla omezující náklady zlepšit.

"Kdyby dnes (Fernando) Alonso a (Sebastian) Vettel závodili ve vozech GP2, vytvořili by stejnou podívanou za daleko méně peněz."