Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Alonso po vítězství ve Valencii těžko hledal slova

Alonso po vítězství ve Valencii těžko hledal slova

Španěl po kvalifikaci nevěřil ani ve stupně vítězů.

Fernando Alonso jen těžko hledal slova, kterými by popsal své pocity z vítězství ve Velké ceně Evropy na domácí trati ve Valencii. Jednalo se totiž teprve o jeho druhý triumf na španělské půdě.

Dvojnásobný šampion se přitom v kvalifikaci nedostal mezi nejlepších deset a startoval až z jedenácté pozice, přičemž neočekával ani umístění stupně vítězů.

Pilot Ferrari však dobře odstartoval, předvedl několik úspěšných předjížděcích manévrů a díky dobré strategii se během výjezdu safety caru v polovině závodu dostal na třetí místo.

Po restartu potom okamžitě překonal druhého Romaina Grosjeana a následně se posunul do čela, když technické problémy vyřadily vedoucího Sebastiana Vettela.

Alonso, který se stal prvním jezdcem, jenž v letošní sezóně vybojoval své druhé vítězství, neměl po závodě slov.

"Je vážně těžké popsat slovy, co v tuto chvíli cítím," řekl Alonso, který se díky výpadku svých hlavních rivalů Vettela a Lewise Hamiltona posunul zpátky do čela průběžného pořadí.

"Vyhrát domácí velkou cenu je něco jedinečného, je to velice zvláštní pocit. Měl jsem tu příležitost v Barceloně v roce 2006 s Renaultem a stále si ten moment dokonale pamatuji.

Teď jsem však měl tu možnost s Ferrari, tribuny byly plné červených barev. Cítím se velice hrdý a vyhrát tenhle závod ve Španělsku je zřejmě tím nejlepším vítězstvím, které jsem, co se emocí týče, získal. Nic se tomu nevyrovná.

Je to úžasný pocit. Stále si pamatuji Barcelonu 2006 a teď, šest let poté, si budu tohle vítězství s postupujícím časem zřejmě pamatovat lépe a lépe. Právě teď je toho kolem mých pocitů příliš a je toho příliš mnoho, co chci dát celému týmu a všem fanouškům."

Alonso přitom po kvalifikaci rozhodně nevěřil, že by mohl ke svému triumfu v letošní Velké ceně Malajsie přidat ve Valencii další.

"Po včerejší kvalifikaci byste si rozhodně nemysleli, že můžete vybojovat dobrý výsledek nebo bojovat o pódium nebo něco takového.

Když jsem se za safety carem nacházel na třetí pozici, říkal jsem si, že teď snad vyvěsí šachovnicovou vlajku a já si užiji oslavy tohoto pódia, ale o dvě kola později jsem při restartu předjel Grosjeana, pak Vettel zastavil a od té chvíle to byl velice dlouhý závod.

Tenhle moment si člověk tolik užije, ale je těžké popsat slovy, co cítím."

Alonso se vrátil do čela průběžné klasifikace šampionátu, kde má nyní dvacetibodový náskok na druhého Marka Webbera.