Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Alonso se o svou pole position nebojí

Alonso se o svou pole position nebojí

Španěl se v Q2 zlepšil při žlutých vlajkách.

Fernando Alonso nemá obavy o svou pole position na Velkou cenu Velké Británie, přestože se v závěru druhé části kvalifikace zlepšil v době, kdy v posledním sektoru vlály žluté vlajky.

Španěl tvrdí, že čas potřebný ke zlepšení svého kola a následného postupu do závěrečné části kvalifikace najel na jiných částech okruhu a v závěrečných zatáčkách kvůli žlutým vlajkám dostatečně zpomalil.

Alonso postoupil do první desítky až v samotném závěru druhé části kvalifikace, krátce předtím však v šikaně Vale chyboval Romain Grosjean, který skončil v kačírku. Pilot Ferrari se však podle svých slov proti pravidlům neprovinil.

"V tom kole jsem nezajel zelený sektor," řekl Alonso. "V tom místě, kde odstraňovali to auto, jsem zvolnil."

Alonso se na pole position dostal poprvé od Velké ceny Singapuru v roce 2010, když rozdílem 0,047 sekundy porazil druhého Marka Webbera. Ačkoliv má však z výsledku radost, nemyslí si, že by znamenal výkonnostní posun Ferrari mezi nejlepší.

"Jsme rádi, že jsme pro Ferrari téměř po dvou letech vybojovali pole position. Pro Ferrari je to dlouho. Za takto těžkých podmínek je kvalifikace jednou z nejméně důležitých v roce, protože se zítra všechno po několika kolech promíchá, ale kvůli viditelnosti je lepší startovat vpředu, takže jsem rád."

Piloti Ferrari se nacházeli na spodních pozicích výsledkové listiny, když byla kvalifikace přerušena červenými vlajkami, jelikož do druhé části kvalifikace vyrazili na nevhodných, přechodných pneumatikách.

Alonso posléze poznamenal, že obrat k lepšímu dokazuje, jak rychle se za takových podmínek může situace zcela změnit.

"V mokrých podmínkách nikdy nevíte, musíte být ve správný čas na správném místě, když jedete své kolo, a to kolo musí být čisté bez větších chyb. Když se ocitnete na pole position, může to být překvapivé."

Dvojnásobný šampion byl jedním z jezdců, kteří během stále se horšících podmínek ve druhé části kvalifikace volali po červených vlajkách. S rozhodnutím tak skutečně učinit byl proto spokojený.

"Bylo nemožné jet, dobré rozhodnutí vyvěsit červené vlajky a také dobré rozhodnutí počkat, až byl okruh v takovém stavu, kdy se dalo zase jet. Někdy kritizujeme rozhodnutí, když s nimi nejsme spokojení, ale dnes tu dělají velmi dobrou práci. Hlavní prioritou je bezpečnost."