Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Todt: Musíme ještě snížit náklady, jinak týmy odejdou

Todt: Musíme ještě snížit náklady, jinak týmy odejdou

Od roku 2005 se nám to podařilo již o 30%.

Provozní náklady Formule 1 se musí snížit o dalších třicet procent, aby bylo zajištěno, že v následujících letech budou na startovním roštu všechny současné týmy. To je tvrzení prezidenta Mezinárodní automobilové federace (FIA) Jeana Todta. Za posledních sedm let se přitom již náklady rapidně snížily.

"Náklady jsou mým hlavním cílem, musíme je snížit," řekl pro Gazetta dello Sport Todt, který poté, co odešel z čela týmu Ferrari, zastává od roku 2009 funkci prezidenta FIA.

"Od roku 2005 jsme je již snížili o 30 procent, v následujících třech letech to ovšem musíme zopakovat, abychom měli jistotu, že neztratíme žádný tým. Formule 1 musí být pro každého byznysem.

V roce 2014, kdy se zavedou nová pravidla a přeplňované motory, uděláme krok směrem do světa, v jakém chceme žít. Pak možná budu schopen přesvědčit lidi z vytrvalostních závodů - z Audi, Toyoty, Porsche a možná i Korejce, aby vstoupili se svými motory do F1."


Současná pravidla ohledně snížení nákladů se vztahují na motory a převodovky, přičemž každý jezdec má na celou sezónu k dispozici osm motorů a jednu převodovku na pět velkých cen.