Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Přechod na nové motory by mohl být zrušen, říká Ecclestone

Přechod na nové motory by mohl být zrušen, říká Ecclestone

"Poslouchal jsem jejich zvuk a je to strašné."

Přechod na menší a přeplňované motory, plánovaný na rok 2014, by mohl být zrušen nebo posunut, tvrdí to komerční šéf Formule 1 Bernie Ecclestone, který se změnou nesouhlasí.

Podle současných plánů by měla Formule 1 od přespříší sezóny nahradit současné atmosférické vidlicové osmiválce o objemu 2,4 litru novými přeplňovanými vidlicovými šestiválci o objemu 1,6 litru. F1 se tak chce posunout směrem k nové image, přátelštější k životnímu prostředí.

Ecclestone se nedávno zúčastnil prvního nastartování nového motoru Ferrari v Maranellu. Ohlasy přitom podle něj nebyly pozitivní.

"Poslouchal jsem tuhle zvuk těch motorů v Maranellu, nového motoru i starého motoru, a i Luca di Montezemolo (prezident Ferrari - pozn. redakce) řekl, že znějí strašně a nelíbilo se mu to," řekl Ecclestone.

Jednaosmdesátiletý Brit je přesvědčen, že prezident FIA Jean Todt a di Montezemolo se dohodnou alespoň na odsunutí premiéry nových motorů. Jejich dalším negativem je prý totiž také vyšší cena, což nekoresponduje se snahou snížit náklady ve F1.

"Zruší to (Todt)," řekl Ecclestone. "Myslím, že také Luca říká, že bychom to měli odložit o dva až tři roky. Myslím, že má smysl to zrušit a zůstat u toho, co máme. Je daleko levnější než ten nový. Mohlo by to být takových 30% ceny."