Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Vettel není třetím místem překvapený

Vettel není třetím místem překvapený

Němec se po startu z boxů probojoval na pódium.

Sebastian Vettel není překvapený tím, že se po startu z boxové uličky ve Velké ceně Abú Zabí probojoval na konečné třetí místo v cíli.

Poté, co byl vyloučen z výsledků kvalifikace kvůli nedostatečnému množství paliva ve voze a odsouzen ke startu z boxů za vyjmutí vozu z Parc Fermé, se Němec musel probít celým polem, aby zabránil svému hlavnímu konkurentovi v boji o titul Fernandu Alonsovi snížit jeho náskok v čele šampionátu.

Vettel byl klasifikován na třetím místě, zatímco Alonso skončil těsně před ním na druhé příčce, čímž ze své ztráty ukrojil pouze tři body. Alonso tak nyní ztrácí 10 bodů, přičemž ve zbývajících dvou závodech sezóny je k mání ještě 50 bodů.

Obhájce titulu prožil incidenty nabitý závod. V úvodních soubojích doznal poškození svého předního křídla. Při první fázi za safety carem pak málem trefil Daniela Ricciarda, který před ním náhle zpomalil. Vettel byl nucen vyjet mimo trať, kde přední křídlo poškodil ještě o něco více, když trefil ceduli značící začátek DRS zóny. Ve 14. kole byl proto povolán do boxů, kde kromě výměny křídla přezul také na měkké pneumatiky.

Když pak zajel do boxů také zbytek pole, posunul se Vettel na druhé místo za vedoucího Räikkönena. Později však klesl na čtvrtou příčku, když zamířil ke svým mechanikům podruhé. Druhý výjezd safety caru mu ale pomohl smazat ztrátu na vedoucí trojici.

Na otázku, zda věřil, že po startu z boxů má šanci na stupně vítězů, odpověděl: "Ano, abych k vám byl upřímný. Po několika úvodních kolech se ten cíl začal trochu vzdalovat.

Měl jsem divoký start, chtěl jsem se před některé vozy dostat hodně rychle a poškodil přední křídlo a za safety carem jsem trochu chyboval za Danielem Ricciardem, protože on brzdil na rovince a málem jsme se srazili."

Vettel dodal, že vrcholem jeho závodu byla bitva s Jensonem Buttonem o třetí místo v závěrečných kolech. Němec se před Brita dostal poté, co se za ním vyvezl v DRS zóně a zdolal jej po vnější stopě v jedenácté zatáčce.

"Měl jsem fantastický závod, sem tam mi pomohl safety car a na konci jsem si pěkně zabojovat s Jensonem, kterého bylo těžké předjet.

Čekal jsem, že bude o něco snazší předjíždět pomalejší auta, ale nakonec jsem se dopředu protlačil.

Byla to vzrušující velká cena, celou dobu nahoru a dolů a je velice hezké tu stát a přebírat trofej."