Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Vynechat první testy je správné rozhodnutí, říká Alonso

Vynechat první testy je správné rozhodnutí, říká Alonso

Španěl využije získaného času k fyzické přípravě.

Fernando Alonso nepochybuje o tom, že jeho rozhodnutí vynechat první sérii předsezónních testů v Jerezu je správné.

Španěl za volant dnes představeného Ferrari F138 usedne až během druhých testů na Katalánském okruhu nedaleko Barcelony, přičemž úvodní sérii v Jerezu absolvují Felipe Massa a nový testovací pilot týmu Pedro de la Rosa.

Alonso chce získaný čas využít k další fyzické přípravě, chce totiž zajistit, aby byl v nadcházející sezóně v naprosto vrcholné formě a znovu se tak mohl poprat o mistrovský titul. Očekává totiž, že letošní bitva na špici bude vyrovnanější než loni.

"Testy budu s velkým zájmem sledovat a budu přijímat všechny informace, které z testů v Jerezu přijdou," podotkl Alonso. "V příštích několika týdnech se budu zaměřovat na přípravu na šampionát. V prosinci a lednu jsem byl hodně zaneprázdněný a až do minulého týdne jsme neustále něco dělali.

Je tedy správné udělat krok zpátky a připravit se ještě o trochu víc, abych byl od Austrálie až do Brazílie stoprocentní. V tomhle týmu máme štěstí v tom, že mezi námi vládne vysoká úroveň důvěry. Všichni si navzájem otevřeně věříme. Máme velký tým, není to jen o jedné osobě..."

Alonso se díky své vyrovnanosti dokázal udržet v boji o loňský titul až do poslední velké ceny, přestože prakticky v žádné z nich neměl k dispozici nejlepší vůz. Vítězství si mezi sebou navíc rozdělili jezdci šesti různých týmů.

Španěl je však toho názoru, že vzhledem k minimálním změnám v technických regulích pro letošní rok zimní přestávka nezamíchá rozložením sil tolik.

"Myslím, že bude velice těžké zopakovat to, co jsme viděli v loňském roce, sedm vítězů z prvních sedmi závodů, myslím, že tohle se stalo skutečně jednorázově," pokračoval Alonso.

"Kvůli novým pravidlům byla Formule 1 hodně odlišná. Ve druhé polovině sezóny, když se všechno více stabilizovalo, vykrystalizovaly top týmy. Ti, kteří vyhrávali v předcházejících letech, se dostali dopředu.

Myslím, že budou dva nebo tři týmy, které vyhrají prakticky všechny závody a my musíme být jedním z těch týmů."