Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Grand magazín 24/2013 (21. listopadu – 19. prosince)

Grand magazín 24/2013 (21. listopadu – 19. prosince)

Zpravodajský souhrn věnovaný závodům a vozům GT.

Krátce ze světa

Francouzské stáji Hexis se nepodařilo sehnat odpovídající náhradu za hlavního sponzora, jenž je uveden i v názvu stáje. O hledání nových zájemců pojednávala aktualita v jednom z předchozích vydání Grand magazínu (Zde). Proto došlo 4. prosince k oznámení o ukončení činnosti stáje z Lédenonu. Tým představoval významnou součást národních, ale také mezinárodních GT sérií. Na scéně působil od roku 2002, nejvýznamnějších úspěchem byl zisk týmového titulu v MS GT1 2011.

Necelý měsíc po zveřejnění kalendáře FIA GT Series (Blancpain Sprint) byla 6. prosince doplněna informace o šestém podniku. V případě španělské Navarry byly původně zmíněny dva možné termíny (28. září a 5. října). Nakonec účastníci série krátkých závodů do Španělska neodcestují, 12. října je čeká podnik na okruhu Zolder v Belgii.

Kdo se stane pořadatelem Světového poháru FIA?

Zasedání Světové rady motorsportu FIA se 4. prosince zabývalo situací ohledně ukončení spolupráce Ratelovy SRO při pořádání mezinárodního šampionátu pod hlavičkou FIA. Francouzský pořadatel spolupracoval s FIA od roku 1997, nejprve v letech 1997 – 2009 na FIA GT Championship, na jehož základech vzniklo v roce 2010 Mistrovství světa GT1. Po jeho zániku na konci roku 2012 jej Ratel přeměnil na skromnější FIA GT Series. Po oznámení SRO z poloviny listopadu o rozšíření spolupráce se švýcarským výrobcem hodinek Blancpain i na sérii krátkých závodů se FIA ocitla bez GT série, na níž by se významněji podílela.

Výbor GT bude na příštím zasedání Světové rady na jaře 2014 projednávat případné nabídky zájemců na pořádání závodu vozů GT3 pod patronátem Mezinárodní automobilové federace. Mezi požadavky je zahrnut licenční poplatek, přijetí principu vyrovnání výkonnosti (Balance of Performance), rozdělení jezdců do kategorií dle úspěšnosti a schválení sportovních a technických pravidel.

Jedním ze zájemců je GT Sport, který pořádá International GT Open. Dle vedoucího španělské organizace, Jesúse Parejy, může být Světový pohár úspěšný, bude-li nezávislý na některém ze šampionátů. Sám má několik nápadů na uspořádání podobného podniku.

Naopak Ratel by neváhal využít své série (Blancpain Endurance a Blancpain Sprint) při uskutečnění představ FIA. Není však příliš nadšen myšlenkou účasti zájemců pouze z evropských mistrovství, v úvahu mohou přijít týmy z japonského Super GT (třída GT300), GT Asia anebo brazilského mistrovství GT. Přestože si je vědom finanční náročnosti projektu, je ochoten předložit FIA svoji nabídku. Zároveň vyloučil možnost spojení anebo využití finálového závodu Blancpain Sprint v Baku pro tento účel.


  MS GT1 Slovakia Ring 2012

Foto: Martin Ševčík

Pohled za obzor

Novinkou v zimní přestávce budou zprávy a průběžně doplňovaný souhrn zájemců o jednotlivé série v nadcházející sezóně. Vzhledem k zařazení účastníků dle jejich oznámení je třeba brát přehled jako orientační. V kolonce Datum je uveden termín prvního oznámení, ve sloupku s označením Poznámka mohou být údaje o jezdcích, počtech nasazených vozidel apod.

FIA GT Series (Blancpain Sprint)

Jediným účastníkem, který oznámil účast v sérii je tým Blancpain (Hayek/Kox). Lze očekávat vystoupení pod švýcarskou vlajkou s vozem Lamborghini Gallardo.

Blancpain Endurance Series

Ve vytrvalostní sérii plánuje účast hned několik nových účastníků. Kromě dříve oznámeného nasazení dvojice nových vozů Bentley Continental úpravcem, nastoupí se stejným modelem také tým Generation Bentley Racing. Zpráva se objevila v souvislosti s oznámením prvního prodaného vozidla, které bude kupcům dodáno během ledna 2014. Prozatímní nadvládu ostrovních týmů i vozidel potvrzuje dřívější občasný účastník Beechdean a nově i tým Motorsport Performance. Stáj působila v domácím šampionátu s vozy Porsche, s nimiž byla spojena od svého vzniku v roce 2004.

 Datum  Tým  Vůz  Poznámka
 26.09.   M-Sport  Bentley  2 vozy
 04.12.   Motorsport Performance  Aston Martin  2 vozy
 11.12.   Generation Bentley Racing  Bentley  
 16.12.   Beechdean  Aston Martin  nepravidelná účast

ADAC GT Masters

Po účasti ve vytrvalostních závodech, mj. VLN na Nordschleife, by chtěl zkusit štěstí v krátkých závodech tým Rowe Racing. Poslední sezónu s modelem Corvette Z06 před odhalením nové generace americké legendy absolvuje jejich evropský úpravce. Na start se znovu postaví se čtveřicí vozidel. Tým Yaco po loňské zkoušce nového Camara pokračuje po letošní premiéře s Audi R8 i v následujícím ročníku s německým vozem.

 Datum  Tým  Vůz  Poznámka
 26.11.   Rowe Racing  Mercedes  
 10.12.   Callaway  Corvette  4 vozy
 19.12.   Yaco Racing  Audi  Geipel

GT Open

Zpráva o nasazení vozu Ferrari 458 třídy GTS švýcarským týmem Black Bull Racing pocházela z 15. prosince od jednoho z jezdců, Joela Camathiase. K potvrzení došlo o čtyři dny později. Známo je jméno jeho kolegy bude Mirko Venturiho.

Výsledkový servis

FIA GT Series (6/6), Baku

Koncem listopadu proběhl v ázerbájdžánském hlavním městě závěrečný podnik FIA GT. Výjimečnost podtrhovalo vypsání mimořádných prémií za úspěchy a pozvání nejúspěšnějších týmů z vybraných GT sérií. Nejlepší pozici do hlavního závodu si vybojovala posádka Rast/Mayr-Melnhof z týmu WRT. Více o kvalifikačním závodě naleznete Zde.

Vítězem rozhodujícího závodu se stala posádka Ortelli/Vanthoor (WRT), čímž si zároveň vybojovala titul mezi jezdci třídy profesionálů. Další informace o hlavním klání naleznete Zde.

Doplňující odkazy

Předchozí vydání zpravodajského přehledu z období (7. – 20. listopadu) naleznete Zde.

Profily šampionátů

FIA GT Series (Zde)

Blancpain Endurance Series (Zde)

ADAC GT Masters (Zde)

International GT Open (Zde)

V průběhu sezóny aktualizované články zaměřené na hlavní informace o sériích určených GT vozům. Jeho součástí jsou odkazy na články s dodatečnými údaji anebo na stránky spjaté s danou sérií včetně úplného přehledu oficiálních.

Naleznete zde charakteristiku série, její historii, přehled držitelů jezdeckých a týmových titulů anebo informace o pořadatelské organizaci. Seznámíte se s aktuálním kalendářem, výtahem z pravidel, účastníky anebo úspěšnými jezdci působícími v šampionátu.

24 hodin ve Spa (Zde)

Odkaz na článek se souhrnem základních informací o 24 hodinovém závodu. Jeho součástí jsou základní informace o tomto významném podniku, pohled do historie, anebo přehled základních pravidel. Součástí jsou také odkazy k článkům s doplňujícími údaji uveřejněných na zdejším portálu. Na závěr jsou uvedeny odkazy na jiné zajímavé stránky věnované tomuto podniku.

Zdroj: SRO, ADAC, GT Sport, FIA, Endurance-Info, Autosport, Stop and Go, Motorsport, Speedweek, Formule