Novinky

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

Facebook Instagram

Bottas si vyčítá svou chybu v závodě

Bottas si vyčítá svou chybu v závodě

"Měli jsme vůz, se kterým jsme mohli bojovat o pódium."

Valtteri Bottas se nechal slyšet, že si vezme ponaučení ze své chyby během Velké ceny Austrálie, kdy se otřel se svým williamsem o zeď a připravil se tak o šance na lepší výsledek.

Fin se do úvodního závodu letošní sezóny Formule 1 kvalifikoval na desáté pozici. Před kvalifikací však museli mechanici v jeho voze vyměnit převodovku, za což následovala penalizace odsunu o pět míst na roštu.

Už během prvního kola závodu v Albert Parku si však šampion GP3 z roku 2011 vzal penalizací ztracené pozice zpět a postupně se začal prodírat polem vpřed až na šestou příčku.

V desátém kole však byl lehce široký na výjezdu z desáté zatáčky, otřel se o zeď, což způsobilo defekt jeho pravé zadní pneumatiky.

Bottas měl nicméně velké štěstí, že nedoznalo ujmy také zavěšení. Po výměně pneumatiky se mohl vrátit do závodu a nakonec se v cíli radoval ze šestého místa. Díky vyloučení Daniela Ricciarda z Red Bullu v konečných výsledcích figuruje na páté pozici. Po závodě však pilot Williamsu neplánované zastávky v boxech litoval.

"Jsem na sebe docela naštvaný za tu chybu," řekl Bottas. "Nejsem z toho moc šťastný. Myslím, že se z toho jen musím poučit. Jsem si jistý, že takovou chybu už znovu neudělám.

Opravdu hodně jsem tlačil, jelikož jsem cítil, že tento závod by mohl být velmi dobrý. Ukázalo se, že jsem tlačil až příliš.

Byl jsem docela blízko za (Fernandem) Alonsem, a pak jsem byl trochu široký. Jen jsem se dotkl zdi. Měl jsem štěstí, že jsem mohl pokračovat, mohl jsem znovu získat pozice a vrátit se do závodu.

Když to zhodnotím z pohledu týmu, tak v porovnání s loňským rokem jsme konečně závodili, což bylo skvělé. Je však stále příliš brzy po závodě. Ta chyba mě mrzí a musím se ujistit, že to znovu už neudělám."


Bottas také dodal, že nebýt havárie, skončil by rozhodně na lepší než šesté pozici. Vůz podle něj měl rychlost na to bojovat o umístění na stupních vítězů.

"Pokud bychom měli dobrou kvalifikaci, klidný závod, tak jsme měli vůz, se kterým jsme mohli bojovat o pódium," řekl.

"Nedíval jsem se na výsledky, takže nevím, musíme to zanalyzovat. Bylo by to rozhodně lepší (než šesté místo).

Nejsem příliš spokojen se sebou, musím se z toho poučit a mít jistotu, že se to už nestane, vůz byl ale v závodě rychlý. Bylo to opravdu super, tým odvedl skvělou práci."