Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Todt: Návrhy týmů jsou snad jen vtip

Todt: Návrhy týmů jsou snad jen vtip

Jejich nápady by náklady snížily možná tak o 2 miliony dolarů.

Představy velkých týmů o šetření nákladů se opět nesetkávají s pochopením Jeana Todta. Ten by chtěl náklady zkřesat alespoň o 30-40 %, bohaté týmy se však, zdá se, hodlají vzdát jen drobků. Jedinou nadějí na opravdu velké změny tak zůstávají nápady menších týmů a FIA.

"Návrhy týmů? To byl jeden velký vtip", reagoval v Barceloně prezident FIA na otázky novinářů.

"Rozpočty týmů se pohybují mezi 100 a 400 miliony dolarů a oni (Členové strategické skupiny) přišli se směšnými nápady, jak ušetřit 2 miliony ročně.

Když se bavíme o snižování nákladů, mám na mysli úspory v rozmezí 30 až 40 procent. Mám pár nápadů a jsem zvědavý, jak nyní zareagují týmy. Brzy se opět setkáme a doufám, že jsou to rozumní lidé a také přijdou s rozumnými návrhy."

Todt vidí velké možnosti v oblasti snižování počtu zaměstnanců. Týmy se podle něj rozrostly do absolutně nesmyslných kolosů.

"Týmy mají příliš mnoho zaměstnanců. Nedávno jsem měl možnost vidět film o Fangiovi, Nuvolarim, Clarkovi a Brabhamovi a žádný z nich nepotřeboval v týmu více než 10 lidí.

V pořádku, doba se změnila a my to akceptujeme, ale mezi 800 zaměstnanci a 30 zaměstnanci je přece obrovský prostor k nalezení kompromisů. Lidé stojí hodně peněz a také bychom se měli podívat na počet dílů, které si týmy vyvíjejí samy.

Toto je cesta, kterou bychom se měli ubírat. Diskuse o zrušení 2 testovacích dnů jsou k smíchu."