Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Sirotkin: De Silvestro je jen marketingový trik

Sirotkin: De Silvestro je jen marketingový trik

Mladý Rus nepovažujeza Švýcarku za skutečnou konkurenci.

Švýcarská závodnice Simona de Silvestro absolvuje tento týden další testy s monopostem F1. Opět se vrací do vozu Sauber C31 z roku 2012, se kterým tentokrát zamířila na okruh ve Valencii. De Silvestro se pouze před pár týdny nechala slyšet, že se navzdory nedostatku zkušeností pokusí získat místo závodní jezdkyně Sauberu už příští rok. Zájemců o dvě místa na startu je však více než dost a kromě současné dvojice závodních jezdců se o místo ucházejí i další dva testeři Sauberu - zkušený Giedo van der Garde a 18 letý Sergej Sirotkin.

Mladý Rus se měl původně účastnit velkých cen již tuto sezónu, ale ruští sponzoři a Sauber nedokázali včas najít společnou řeč a Sirotkin si našel místo ve Formuli Renault 3.5.

"Mou prioritou je soutěžení v této sérii (FR 3.5) a nechci se nechat ničím rozptylovat", řekl Sirotkin na margo toho, že on se Sauberem na trati netestuje.

"Sice teď budíme dojem, že se nic neděje, ale ve skutečnosti jsem s týmem (Sauber) v neustálém kontaktu. Už se rozhodlo o některých krocích, ale o mnoha věcech nemůžu mluvit dříve, než Sauber učiní oficiální prohlášení. I tak o tom ale nyní nemá smysl mluvit, protože jsem plně soustředěný na Formuli Renault."

Logickým krokem Sauberu by bylo nasazení Sirotkina do prvního tréninku před Velkou cenou Ruska, co mělo být původně součástí jeho programu přípravy na Formuli 1. Sirotkin však nemohl nic potvrdit.

"Vlastně jsem neměl nastoupit pouze v Soči, ale to je stále ještě otevřená otázka. Je zřejmé, že z pohledu marketingu a zájmu veřejnosti by bylo Soči logickou volbou, ale zatím k tomu nemám co říct.

Soupeří tedy Sirotkin se Simonou de Silvestro o pozornost týmu a šanci účastnit se pátečních tréninků?

"Sauber má třetího jezdce, kterým je Giedo van der Garde. Pak jsem tu já, testovací pilot a Simona de Silvestro, která má status pilota v přípravě. Tým se jí snaží pomoci dosáhnout úrovně jezdců schopných jezdit v monopostu F1. Podle mého názoru jde ale spíše o marketingový trik a necítím se jí být jakkoli ohrožen."

De Silvestro ještě loni závodila v IndyCar Series, kde jí na konci roku patřila 13. pozice. Naproti tomu Sergej Sirotkin figuruje v aktuálním hodnocení FR 3.5 Series na 12. příčce.