Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Costa: Ferrari udělalo několik špatných rozhodnutí

Costa: Ferrari udělalo několik špatných rozhodnutí

Velké strategické chyby má na svědomí Montezemolo.

Aldo Costa strávil v Maranellu 15 let svého života, aby byl propuštěn během neúspěšné sezóny 2011, které dominoval Red Bull. Italský tým v tom roce získal pouze jediné vítězství a v celkovém hodnocení skončil až na třetím místě, takže se Ferrari rozhodlo rychle udělat nějaké změny a jednou z nich byla i změna na postu technického ředitele. Maranello sice Costu přímo nevyhodilo, ale nabídlo mu post "někde jinde v rámci společnosti", tedy pravděpodobně mimo závodní tým. Costa raději souhlasil s úplným odchodem a přesunul se k Mercedesu, kde mu svěřili post direktora inženýringu. O 3 roky později může být Costa hrdý na téměř neporazitelný stroj W05, zatímco Ferrari je stále v problémech. Italské novináře tedy zajímalo, jestli Costa považuje porážky Ferrari za určitou formu satisfakce.

"Ne, nejsem tím vůbec nadšený", odpověděl bývalý zaměstnanec Ferrari. "Pracoval jsem pro společnost, která je v F1 něco jako živá legenda a nemám radost z jejich úpadku. Dokonce ani po tom, co mě vyhodili, a to ne zrovna elegantním způsobem. Chci ale říct, že tam stále pracuje mnoho lidí, které mám rád a bolí mě, když je vidím v tak komplikované situaci."

Costa je přesvědčen, že za špatnou formou Ferrari stojí celá řada špatných rozhodnutí.

"Ferrari udělalo několik strategických chyb. Mám na mysli velmi vážné omyly při plánování budoucnosti… A také pár personálních omylů. Například v roce 2008 vypracovalo závodní oddělení žádost o vybudování nového větrného tunelu. Usoudili jsme, že pokud chceme zůstat konkurenceschopní, budeme ho nutně potřebovat. Žádost ale byla zamítnuta a bylo nám řečeno, že nový tunel vůbec nepotřebujeme.

Ve Ferrari dělá všechna rozhodnutí ohledně strategie a důležitých lidí prezident (Luca di) Montezemolo. Ale abych byl férový, tak je dělal také tehdy, když Ferrari vyhrávalo jeden šampionát za druhým, ne jen teď, když přestalo vyhrávat."

Costa ve Ferrari spolupracoval i s Fernandem Alonsem a velmi obdivuje hlavně jeho jezdecké schopnosti, avšak neočekává, že by mohl přestoupit do Mercedesu: „Fernando je na trati opravdu skvělý, ale mimo vozu byl pro mě velkou záhadou, takový velmi těžko čitelný charakter. Ale nemyslím, že se někdy přidá k Mercedesu. Nevidím totiž důvod, proč by nás měl opustit (Lewis) Hamilton."