Novinky

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

Facebook Instagram

Vergne by mohl zůstat v Toro Rosso

Vergne by mohl zůstat v Toro Rosso

Vettelův přestup možná Francouzovi zachrání kariéru.

Scuderia Toro Rosso představila svou jezdeckou sestavu na rok 2015 v předstihu již v srpnu před Velkou cenou Belgie. V roce 2015 měli v B-týmu Red Bullu jezdit Daniil Kvjat a 17 letý Max Verstappen, což znamenalo, že Jean-Eric Vergne tým nedobrovolně opustí. Kartami však zamíchal Sebastian Vettel, který se rozhodl odejít z Red Bull Racingu a pravděpodobně míří do Ferrari. Red Bull se nenechal překvapit a spolu s Vettelovým odchodem ohlásil příchod Daniila Kvjata. Kdo tedy zaujme prázdnou závodní sedačku?

Red Bullu se nabízí možnost angažovat jeho momentálně nejúspěšnějšího juniora, Carlose Sainze mladšího. Syn slavného závodníka rallye se již téměř s jistotou stane šampionem prestižní Formule Renault 3.5 a přestup do F1 by byl tedy logickým krokem. Problémem ale je, že by se tak v Toro Rosso setkali dva nezkušení nováčci. Minimálně Verstappen by přitom potřeboval mít v sousední garáži zkušeného závodníka, španělský mladík totiž do F1 přestoupí po jediném roce stráveném v F3, předtím soutěžil pouze v motokárách. To znovu pootevřelo dveře Jean-Éricovi Vergnemu, který má již zkušeností dostatek a letos s aklimatizací pomohl Daniilu Kvjatovi.

"Máme Jean-Érica Vergna, který je velmi zkušeným jezdcem, máme Carlose Sainze mladšího, který momentálně vede v šampionátu FR 3.5, máme Pierra Gaslyho a také Alexe Lynna," vyjmenoval čtyři kandidáty Franz Tost. "Red Bull má spoustu velmi rychlých a šikovných závodníků a v nejbližších týdnech rozhodnou, kdo obsadí prázdné místo."

Šéf Toro Rosso by údajně svému týmu nejraději dopřál prodloužení spolupráce s Vergnem, aby se jeho tým mohl spolehnout alespoň na jednoho osvědčeného jezdce a měl větší šanci uspět v Poháru konstruktérů. Konečné rozhodnutí ale udělá Red Bull a jeho zástupce pro motorsport, Helmut Marko.

18 letý Pierre Gasly je momentálně třetí ve Formuli Renault 3.5, ale ještě by se mohl dostat na druhé místo, tedy hned za Carlose Sainze. 21 letý Alex Lynn letos kraluje v GP3 Series.