Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Horner: F1 potřebuje rozmrazení motorů

Horner: F1 potřebuje rozmrazení motorů

Týmy by prý neměly být tak sobecké.

Šéf Red Bullu Christian Horner, vyzývá Mercedes a jeho zákaznické týmy, aby se povznesly nad vlastní zájmy a udělaly to, co je nejlepší pro Formuli 1. Výzva se samozřejmě týká zrušení zákazu sezónního vylepšování motorů a blížícího se hlasování Komise Formule 1.

"Je to důležité pro celou Formuli 1," tvrdí Horner. "V Soči Nico ukázal skutečnou sílu Mercedesu a dostal se skrz celé startovní pole. Není v pořádku, aby bylo prvních 5 vozů v cíli poháněných Mercedesem. Neměly by se bát konkurence. Odvádějí skvělou práci, ale myslím, že pro zdraví F1 by bylo lepší, kdyby Ferrari, Honda a Renault mohli dohánět ztrátu. Jinak totiž hrozí, že se nikdo nebude moci hnout ze svého místa."

Šéf Red Bullu věří, že Mercedes nakonec bude se změnou souhlasit pro dobro celého sportu.

"V sázce není pouze osud jednotlivých týmů. Je třeba se zamyslet nad tím, co potřebuje sport, co chtějí fanoušci. Je snadné zachovat se sobecky, ale pro Formuli 1 by byla lepší otevřená soutěž. Pravidla jsou pravidla a platí takové, jaké jsou v této chvíli, ale potřebujeme se nad to povznést, trochu pravidla uvolnit, nezvyšovat náklady zákaznických týmů, ale zachovat soutěž."

Horner nepotřebuje přesvědčit jen Tota Wolffa a tovární tým Mercedesu. Z nejsilnějšího motoru mají velkou radost i ve Williamsu, který se letos vrátil do boje o pódia a také u Force India, která díky ním dokáže bojovat alespoň o body. Z uvolnění pravidel by neměl radost ani Lotus, který k německé automobilce prostupuje od Renaultu. Každý z těchto týmů má již od léta právo vetovat jakoukoliv změnu pravidel, která by se dotkla i sezóny 2015.