Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Ecclestone se vzdává dvojitých bodů

Ecclestone se vzdává dvojitých bodů

Kontroverzní pravidlo může být zrušeno krátce po sezóně.

Bernie Ecclestone oznámil, že už nebude nadále prosazovat udělování dvojitých bodů a FIA spolu s týmy může pravidlo klidně zrušit.

Dvojité body se budou letos udělovat za poslední závod sezóny a vítěz si tak z Abú Zabí odveze místo 25 rovnou 50 bodů, druhý v pořadí dostane 36 bodů místo 18 a tak dále až po 2 body za 10. místo. Z posledního závodu sezóny se tak stalo "velké finále", ale většina jezdců a šéfů týmů nemyslí na velkou příležitost, ale spíše na katastrofu, kterou by mohla být technická závada nebo postartovní kolize a přehršle bodů darovaných soupeřům.

"Je to absurdní! Potrestá to ty, kteří tvrdě pracovali celou sezónu," řekl o dvojích bodech Sebastian Vettel. Podobného názoru je i Toto Wolff, který upozornil, že pravidlo se už vlastně nelíbí nikomu: "Nikdo nechce dvojité body… Myslím, že dokonce ani Bernie je už nechce. Pravděpodobně se jich po skončení sezóny zbavíme."

A jak je možné, že ani šéfovi Formule 1 se nelíbí pravidlo, které sám prosadil? Tato podoba pravidla je totiž pouze kompromisem. Ecclestone původně navrhoval udělovat dvojité body za poslední tři závody sezóny a podle něj by to bylo super. Šéfy týmů, kteří nechali projít současnou okleštěnou verzi, nazval idioty.

"Při jednom závodě je to hloupé, ale představte si, že by to pravidlo platilo v posledních 3 závodech," vysvětlil Ecclestone. "Aby měl už někdo jistý titul mistra světa, musel by mít náskok 150 bodů. Šéfové týmů to nepodpořili, protože jsou to naprostí idioti. Všechno jsou to mechanici. Myslí na dobro svého týmu v krátkém časovém horizontu.

Už se to nepokusím znovu prosadit. Už nenavrhnu zahrnout do toho tři závody. Ať si dělají, co chtějí. Nevím, co uděláme příští sezónu. Čas ukáže."