Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Změna formátu víkendu velké ceny?

Změna formátu víkendu velké ceny?

Sebastian Vettel a Lewis Hamilton se neshodli.

Před Velkou cenou Velké Británie se opět setkali zástupci členů Strategické skupiny F1 (FIA, FOM, Mercedes, Red Bull, Williams, Ferrari, McLaren a Force India) a snažili se najít odpověď na krátkodobé i dlouhodobé problémy Formule 1. Výsledkem je například zákaz elektronických startovacích pomocníků a omezení komunikace mezi týmem a jezdcem, platné již od VC Belgie. Také byl potvrzen zájem o svobodný výběr směsí pneumatik pro konkrétní závod. Mezi odvážnějšími, ještě neodsouhlasenými návrhy se objevila i úprava formátu víkendu velké ceny. Namísto kvalifikace by se mohl jezdit krátký závod, s větším potenciálem zaujmout a zabavit fanoušky i v sobotu.

Když novináře zajímalo, co si o možné změně myslí čtyřnásobný mistr světa a úřadující šampion, dostali velmi rozdílné odpovědi.

Sebastian Vettel: "Miluji závody, ale v některých věcech jsem konzervativní a mám rád tradice, takže jsem proti. Velká cena by měla zůstat velkou cenou. Vím, že by to byl jenom kvalifikační závod, ale neděli by to ubralo část pozornosti. Měli bychom se věnovat naléhavějším otázkám, ne tomu, jestli můžeme závodit i v sobotu."

"Možná bychom se měli zamyslet nad opravdovými problémy, jako měnění designu přileb!" dodal ještě s úsměvem Vettel, jemuž bylo letos zakázáno neustále měnit barevnou kombinaci přilby.

Lewis Hamilton: "Já bych měl ze změny víkendu velmi, velmi velkou radost. Jsem v F1 již 9 let a čtvrtek-pátek-sobota-neděle, pořád je to to samé. Takže bych byl rád, kdyby se tím trochu zamíchalo a přišlo by něco zajímavějšího."

"Pokud zůstane formát stejný ještě dalších 7 let, tak to už asi nevydržím!" dodal 30letý jezdec. "Lidé, kteří o tom rozhodují by se měli častěji radit s jezdci. Mohlo by to přinést mnoho dobrého a já bych byl rád, kdybych jim mohl pomáhat."

Ani Hamilton si ale nemyslí, že by se F1 za každou cenu musela co nejdříve zásadně změnit, jak jsme mohli slyšet po jeho vítězství na domácí půdě v Silverstone.

"Myslím, že pomohlo anglické počasí, ale (tenhle závod) je ukázkou toho, že bychom neměli z kočárku vyházet všechny naše hračky, protože ne všechno je špatně. Nejsme až tak daleko od cíle a doufám, že budeme mít více závodů jako tenhle."