Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Týmy: Dodavatel pneumatik si nebude diktovat podmínky

Týmy: Dodavatel pneumatik si nebude diktovat podmínky

Šance Michelinu klesají.

FIA a Formule 1 mají dělat strategická rozhodnutí a určovat směr F1, ne dodavatel pneumatik, shodli se Éric Boullier, Vijay Mallya a Matthew Carter.

Éric Boullier, závodní ředitel McLarenu: "Podle mě mají Formule 1 a FIA nastavit podmínky výběrového řízení, ne že přijde potenciální dodavatel a oznámí, co by chtěl. Máme své vlastní zájmy a víme, tedy alespoň doufám, kam chceme tento sport nasměrovat. Nikdo zvenčí nám nebude říkat, co máme dělat. Takže pokud je soutěž vypsána správně, tak vědí, co mají dělat. Ono nezáleží na tom, jestli to budou 13 palcové nebo 17, 18 nebo klidně 25 palcové pneumatiky, hlavně aby to bylo ve prospěch Formule 1."

Vijay Mallya, šéf a spolumajitel Force India: "Nejlepší by asi bylo, kdyby se FIA setkala se všemi týmy a pak sestavila dokument s požadavky. Jistě by nebylo dobré nechat výrobce pneumatik diktovat podmínky.

Matthew Carter, generální ředitel Lotus F1: "Jako týmu nám opravdu nezáleží na průměru ani šířce pneumatik, ale chceme takovou pneumatiku, která zlepší sport a pomůže nabídnout fanouškům víc vzrušení. A pak je jedno, zda bude od Pirelli nebo Michelinu."

Michelin se přihlásil do výběrového řízení, jehož vítěz bude dodávat pneumatiky v letech 2017 až 2019. Francouzská společnost však chce dodávat jedině 18 palcové pneumatiky a v žádném případě ne takové, které by rychle degradovaly a motivovaly jezdce k více zastávkám v boxech a různým strategiím. Tím byly jeho šance na úspěch již od počátku malé a bez podpory týmů klesly ještě hlouběji. Jediným dalším zájemcem je Pirelli ochotné dodávat vlastně cokoliv, stěžuje si pouze na nedostatek testovacích kilometrů.