Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

One man show a austrálské cesťáky

One man show a austrálské cesťáky

V8SC - Queensland Raceway (07/14)

Sedmý závodní víkend V8 Supercars se tentokrát přestěhoval nedaleko městečka Ipswich, kde byly naplánovány tři závody.

Kvalifikaci na první sobotní rozjížďku vyhrál Chaz Mostert, pro kterého to byla letošní šestá pole-position. Lídr průběžného pořadí, Mark Winterbottom, byl druhý nejrychlejší. Jeho největší soupěř, co se bodových zisků týče, tedy Craig Lowndes, si během ranní kvalifikace vykroužil až třetí řadu.

Závod začal jako vždy velice divoce. Mark Winterbottom se možná do pedálů opřel rychleji než jeho týmový kolega - po několika kolech měl až čtyřsekundový náskok. Za ním se však odehrál boj, za který by se nemusel stydět ani ostříený formulista.

První tři kola se stala svědkem několika kontaktů. Ten nejdůležitější se odehrál mezi Shanem Van Gisbergenem a Chazem Mostertem , před kterého se v prvním kole dostal Scott McLaughlin.

Shane poslal Chaze na moment mimo trať a rázem tak vznikla skupinka jezdců, která se prala o třetí a poslední místo na stupních vítězů. Zatímco Mark se Scottem ujížděli svým soupeřům, trio Gisbergen, Mostert a Lowndes přichystali divákům nádhernou bitvu, která vyvrcholila dvě kola před koncem.

Po několika šťouchancích jsme byli opět svědky rčení, že když se dva hádají, třetí se směje, Tím třetím byl - jak jinak - Craig Lowndes, který se díky několika chybám soupěřů dostal na třetí místo. Mostert, který se před závodem radoval z vidiny svého 6. vítězství kariéry, se do cíle nakonec dostal až na 5. místě.

První závod vyhrál Mark Winterbottom, druhý dojel Scott McLaughlin a třetí Craig Lowndes.

: výsledky kvalifikace
: výsledky prvního závodu

Pole-position na druhý start dne si tentokrát vyjel Craig Lowndes. Pro něj to byla jubilejní 40. vyhraná kvalifikace. Mark Winterbottom jej doplnil v první řadě. Za nimi se pak seřadili Chaz Mostert a Scott McLaughlin.

Hned po startu došlo k velké bitvě mezi vedoucími muži průběžného pořadí. Mark Winterbottom předvedl před druhou zatáčkou tzv. criss-cross manévr a než se jezdci dostali do zatáčky třetí, Craig Lowndes byl na druhém místě.

Velmi zdařilý start předvedl David Reynolds, který se ze šesté pozice v prvních metrech probojoval na čtvrté místo. Chaz Mostert se po chybě Scotta McLaughlina ocitl na třetí stupínku osamocen.

Po předjížděcím manévru Marka Winterbottom se ke slovu dostala žlutá fáze. Ta byla vyvěšena poté, co se mimo trať dostal Shane van Gisbergen. Ten musel dějství závodu opustit díky poruše převodovky. Mimo hru se v prních kolech ocitl i Nick Percat a Ashley Walsh.

Stíhací jízda Craig Lowndese se nakonec nepovedla dotáhnout do vítězného konce. Mark Winterbottom si tak dojel pro své letošní osmé vítězství. Bodový náskok na druhého Craiga Lowndese se nyní ustálil na 265 bodů.

Třetí je Chaz Mostert a čtvrtý David Reynolds.

: výsledky kvalifikace
: výsledky druhého závodu

Závodní show na Queensland Raceway pokračuje zítřejším 20. závodem sezóny.

foto : v8supercars