Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Bottas: Konečně mi tým opět věří

Bottas: Konečně mi tým opět věří

Příští rok chce vyhrávat na všech typech tratí.

Williams tento týden oznámil prodloužení smluv s Felipe Massou i Valtteri Bottasem. Zatímco kolem setrvání zkušeného Brazilce nekolovalo moc pochybností, mladého Fina již mnozí viděli v kokpitu Ferrari. V Monze se proto nemůže stěžovat na nedostatek pozornosti, novináře nejvíce zajímaly jeho pocity ze setrvání ve Williamsu, který je na tom již druhý rok rychlostně i rozpočtově lépe než kterýkoli jiný soukromý tým, ale nemá možnosti a zdroje továrních týmů jako Ferrari. Proč vlastně zůstává ve Williamsu?

"Protože tohle je pro mě nejlepší místo," odpověděl Bottas. "Nebylo mnoho volných míst, takže je pouze logické, že zůstávám. Nakonec, kontinuita je důležitá. Je dobře, když zůstanete se stejným týmovým kolegou, stejnými inženýry a ve stejné týmové struktuře. Je to pro mě pohodlné a společně tvoříme dobrý základ pro ještě lepší výsledky."

Bottas nepřiznává, že by byl s Ferrari v kontaktu jinak, než prostřednictvím managementu. Ale přesto je rád, že se věci vyjasnily a tým mu bude opět stoprocentně věřit.

"Zas až tak moc jsem na to nemyslel, netrápilo mě to celou dobu, ale beztak cítím úlevu. Teď se už opět naplno soustředíme pouze na zlepšování vozu a práci na stroji pro příští sezónu, nyní již můžeme sdílet všechny informace.

Je složité to popsat. Ideálně byste měli odvádět stoprocentní práci bez ohledu na okolnosti, ale když se už ví, že v týmu zůstanete i příští rok, asi se tím přece jen něco mění. V některých věcech můžete být otevřenější, například když se mluví o voze pro příští sezónu."

Bottas už pár závodů po začátku sezony přestal tajit, že s letošním monopostem není spokojený, hlavně s tím, že se rychlostně ocitl za Ferrari a stále stejně daleko za Mercedesem.

"V tomto ohledu je zde jeden důležitý fakt - nemůžeme si dovolit počítat s tím, že na některých tratích nebudeme konkurenceschopní. Měli bychom být silní všude. Pokud se chceme ucházet o vítězství, měli bychom být rychlí na každém typu okruhu. Například, měli bychom být lépe připraveni na trať jako Spa - mít připravený jiný aerodynamický balík, tak jako jiné týmy. Měli bychom být schopni přizpůsobit se různým typům tratí. Nyní jsme na některých tratích silní, ale to k vítězení nestačí."

A co nepodložené informace o tom, že Williamsu se nejvíc ze všeho nelíbila Bottasova představa o novém platu?

"Na to se prosím zeptejte Claire (Williamsové). Možná něco vím, možná ne, ale beztak vám nemohu nic říct."

Vrátí se v Monze mezi favority na pódiové umístění?

"Máme "balík pro Monzu", tak jako ostatní. Je to trať pro nízký přítlak a na takových se našemu vozu obvykle daří. Ve Spa jsme z vozu nedostali všechno, jeli jsme s příliš vysokým přítlakem, protože jsme tam přišli se špatným balíkem. Myslím, že tady bychom měli být lepší a po dobré kvalifikaci budeme moci pomýšlet na pódium."

A co si Bottas myslí o explodujících pneumatikách?

"Všichni na to reagujeme, budeme mít kompromisnější nastavení a upravíme tlak v pneumatikách. Ve skutečnosti jsme letos neviděli moc explozí pneumatik, takže si myslím, že Spa bylo jednorázovou záležitostí. Já osobně si nedělám žádné starosti. S těmi úpravami by to mělo být fajn."