Novinky

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

Facebook Instagram

Pole position má Nico Rosberg!

Pole position má Nico Rosberg!

Velká cena Japonska - kvalifikace

Vítejte na Formule.cz a při sledování kvalifikace na Velkou cenu Japonska! Země vycházejícího slunce včera jezdce přivítala deštivým počasím a dovolila jim odvést jen minimum práce na nastavení vozů. Dnes se však vyčasilo a každý pilot se pokusil co nejlépe využít 60 minut dnešního třetího tréninku. Pozornost se přirozeně soustředila na delší stinty a nikdo vlastně netuší, jak dopadne kvalifikace. Zdá se, že Mercedes je po Singapuru opět ve formě a obávat se musí jedině Red Bullu, Ferrari a Williamsu.

V první ze tří částí kvalifikace vypadne 5 jezdců. Favority na poslední dvě místa jsou, jako obvykle, jezdci Manoru - Will Stevens a Alexander Rossi, pro kterého to bude ještě jenom druhá kvalifikace do závodu F1. Seznam kandidátů na zbývající 3 nepostupová místa zahrnuje vlastně každého kromě pilotů čtyř zmíněných favorizovaných týmů.

 První na trať vyrazili nováčci Toro Rosso a spolu s nimi Daniil Kvjat a Romain Grosjean. Všichni čtyři na tvrdších pneumatikách. Nico Rosberg se vydal na trať chvíli po nich a týmu okamžitě oznámil problém s motorem. Němcovo kolo bylo o 366 tisíc sekundy horší než kolo Lewise Hamiltona. Úřadující mistr tedy průběžně obsadil první místo. Třetí Daniel Ricciardo byl o 1.3 sekundy pomalejší a čtvrtý Max Verstappen zaostal o další polovinu sekundy.

Pak se Felipe Massovi podařilo dostat před Daniela Ricciarda. Marcus Ericsson předvedl masivní boční smyk v sekci Spoon. Z kačírku se dostal, ale tato sada měkčích pneumatik měla to nejlepší už definitivně za sebou.

Valtterimu Bottasovi se podařilo zajet o 4 desetiny lepší čas než Felipe Massovi a přebral jeho třetí místo. Teprve pak na trať vyrazili piloti Ferrari a rozhodli se to nejprve zkusit na tvrdých pneumatikách. Sebastian Vettel rozdělil piloty Williamsu, ale Kimimu Räikkönenovi se podařilo přebrat Bottasovo třetí místo. 6 kol před koncem Q1 jsme ještě neviděli měřená kola Ericssona a Rossiho. Na nepostupových pozicích Sergio Pérez, Carlos Sainz a Will Stevens. Před nimi Jenson Button s Felipe Nasrem.

Pérezovi se podařilo dalším kolem dostat do první desítky, to se už jezdilo na měkčích pneumatikách. Na trať se vrátili i Hamilton s Rosbergem, ale spíše kvůli vyzkoušení úprav v nastavení než z nutnosti. Rosberg svůj čas vylepšil a dostal se 2 desetiny za Hamiltona. Räikkönen s Bottasem již zůstali v boxech, stejně jako Sebastian Vettel a Felipe Massa.

Poslední pokusy ostatním pokazil vůz Maxe Verstappena odstaven na okraji trati. Všichni museli zpomalit a přišli o šanci na zlepšení. Nepostupují tedy Jenson Button, Marcuss Ericsson, Felipe Nasr, Will Stevens a Alexander Rossi. Button, Nasr i Ericsson přišli o poslední kolo kvůli žlutým vlajkám.

Jelikož Verstappenův vůz zůstal stát na trati, kvalifikace skončila taky pro něj a rezervoval si tak 15. startovní pozici.

Q2 začal nejlépe Rosberg, Hamilton tentokrát zaostal o 157 tisícin sekundy. Mezera za nimi již byla o něco méně hrozivá než v Q1, Massa byl pomalejší o tři čtvrtě vteřiny. Za něj se zařadili Bottas a Ricciardo. Kvjatovi první kolo nevyšlo podle představ, Ferrari si opět dávalo na čas. Vettel se tentokrát zařadil až za williamsy, Räikkönen opět třetí. První desítku po prvních pokusech doplňovali Sainz a Hülkenberg. Zlepšit se tedy potřebovali Pérez a oba piloti Lotusu. Alonso první sérii pokusů vynechal.

Rosberg, Hamilton, Räikkönen, Massa, Bottas a Vettel zůstali v boxech, byli si jisti postupem. Hülkenberg nedokončil svůj poslední pokus, průběžně byl osmý. Kvjat se posunul z 10. místa na Hülkenbergovo osmé, Alonso se zařadil na jedenácté, ale rychle byl odsunut níž. Grosjean se dokázal vyšvihnout na desáté místo před Hülkenberga, zatímco Maldonado zůstal třináctý. Sainz hlásil problém s vibracemi. Byly tak silné, že byly vidět i ve zpomaleném záznamu. Vypadávají Nico Hülkenberg, Carlos Sainz, Pastor Maldonado a Fernando Alonso.

Do Q3 se tedy podle očekávání dostali piloti Mercedesu, Ferrari, Red Bullu a Williamsu a spolu s nimi Sergio Pérez a Romain Grosjean.

První sérii pokusů otevřel Ricciardo těsně následován Rosbergem a Hamiltonem. Hamilton byl v prvním sektoru o trochu rychlejší, ale o nasbírané tisíciny sekundy přišel v druhém sektoru. Jeho kolo bylo nakonec o 76 tisícin sekundy pomalejší než Rosbergovo. Už nebylo pochyb o tom, že Mercedes je zpět ve staré formě, třetí Bottas zaostal o téměř půl sekundy. Za něj se zařadili Vettel, Massa a Räikkönen. Ricciardo sedmý, Grosjean s velkou ztrátou osmý, Kvjat a Pérez se rozhodli vše vsadit na jednu kartu a zůstali v garážích.

Druhou sérii pokusů odstartoval Bottas, ale kvalifikaci ukončila velká nehoda Daniila Kvjata! Okamžitě červená vlajka a s 36 sekundami do konce i ukončení kvalifikace.

"Jsem v pořádku," potěšil nás Kvjat.

Jeho vůz rozhodně v pořádku nebyl, nejprve zadek a pak i předek levé části dostal tvrdou ránu od bariéry na vnější straně desáté zatáčky a pak ještě následoval přemet. Důvodem byla malá chyba v nájezdu do zatáčky a Suzuka odpouští méně než většina okruhů. Vítězem kvalifikace se tedy stal Nico Rosberg. Vedle něj odstartuje Lewis Hamilton, za ním Valtteri Bottas se Sebastianem Vettelem.

  Jezdec Tým Čas Odstup
1 Rosberg Mercedes 1:32.584
2 Hamilton Mercedes 1:32.660 0.076
3 Bottas Williams 1:33.024 0.440
4 Vettel Ferrari 1:33.245 0.661
5 Massa Williams 1:33.337 0.753
6 Räikkonen Ferrari 1:33.347 0.763
7 Ricciardo Red Bull 1:33.497 0.913
8 Grosjean Lotus 1:33.967 1.383
9 Perez Force India bez času
 
10 Kvjat Red Bull bez času
 
11 Hulkenberg Force India 1:34.390  
12 Sainz Toro Rosso 1:34.453  
13 Maldonado Lotus 1:34.497  
14 Alonso McLaren 1:34.785  
15 Verstappen Toro Rosso bez času
 
16 Button McLaren 1:35.664  
17 Ericsson Sauber 1:35.673  
18 Nasr Sauber 1:35.760  
19 Stevens Manor 1:38.783  
20 Rossi Manor 1:40.000