Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

McLaren je proti spojení Red Bull-Honda

McLaren je proti spojení Red Bull-Honda

Honda se zavázala přijmout zákazníka, Dennis nesouhlasí.

Chýry o připravované dohodě mezi Hondou a Red Bullem, která by výrobce energetických nápojů udržela v F1, se dostaly až k Berniemu Ecclestonovi. Ten vysvětlil, že s Hondou má dohodu, kterou by ji mohl nutit k přijetí alespoň jednoho zákaznického týmu. Takové smlouvy nejsou v F1 novinkou, slouží především jako záchranné lano pro případ, že by některý z výrobců nečekaně odešel a zanechal za sebou týmy bez motorů. Honda však zároveň podepsala exkluzivní dohodu s McLarenem a ten Red Bull do party nechce.

"Když nás Honda informovala o zájmu vrátit se, FIA jí chtěla dát podmínku, kterou by mohla být nucena dodávat třem týmům. Ona však namítla, že přichází jako nový výrobce a nemyslí si, že na to bude připravená. Dohodli jsme se tedy jinak. Honda má s FIA a se mnou dohodu, že v prvním roce bude připravena zásobovat jeden tým, v druhém roce dva a ve třetím tři týmy.

Jenže mají nějakou dohodu s Ronem (Dennisem), která mu dala právo veta a on Red Bull nechce. Je přesvědčen, že by to pro McLaren byla konkurence."

Šéf FOM Dennisovi nevyčítá, že se snaží chránit svůj tým a proto zřejmě ani nebude tlačit na Hondu, aby svůj závazek dodržela.

"Nikoho neobviňuji. Chtěli jste fakta a dostali jste je. Red Bull by mohl jezdit s motory Honda, kdyby Honda souhlasila, jenže ona nebude souhlasit, aby se nedostala do sporu s Ronem."

A měl by Red Bull vůbec zájem? Přestup od Renaultu k Hondě vypadá jako přesun z deště pod okap.

"Teď ano, ale nevíme, jaké budou její motory příští rok," odpověděl Ecclestone.