Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Verstappen: Viděl jsem to v telce

Verstappen: Viděl jsem to v telce

Před lety obdivoval Räikkönena, včera udělal jeho manévr.

Sotva 18letý nováček Max Verstappen je již známý tím, že na předjíždění myslí ještě před závodem a dokonce před víkendem velké ceny. Cestu vpřed na okruhu Spa-Francorchamps trénoval ve videohře a včera v Brazílii využil manévr, který viděl v televizi.

Na cestě za jedním a v případě neúspěchu odvolání Williamsu dvěma body využil předjížděcí manévr, který před pár lety viděl udělat Kimiho Räikkönena. Fin v roce 2012 našel cestu kolem Michaela Schumachera v Sennově S. Místo toho, aby se vrhl do vnitřní stopy, přijal místo na vnější straně první zatáčky, v druhé udržel na trati alespoň levá kola a tím soupeře dostal do nevýhodné pozice v nájezdu do třetí zatáčky ústící na dlouhou rovinku.

Verstappen udělal totéž při předjíždění Sergia Péreze a stejnou cestou se dostal i před Felipe Nasra:


"Viděl jsem to před pár lety, když Räikkönen bojoval se Schumacherem. Líbilo se mi to a dnes jsem měl příležitost udělat totéž," řekl Verstappen.

Holanďan ocenil férové počínání Sergia Péreze. Někteří jiní jezdci by raději kolidovali a riskovali poškození monopostu, než by se zúčastnili takového souboje.

"Můžete udělat výborný manévr, ale pokud na to ten druhý kašle a vyhodí vás z trati, tak je konec. Naštěstí je Checo velmi férový, takže to byla výborná bitva. Zůstalo tam trochu čistého vzduchu a tak jsem brzdil na vnějšku a snažil se nezablokovat kola. Snažil se, abych byl příliš široký a malinko jsme se dotkli v druhé zatáčce, ale pro mě to bylo dobré, mohl jsem to dokončit."

Verstappen musí hledat méně obvyklé cesty k předjetí pomalejších soupeřů, protože ho v nováčkovské sezoně handicapuje málo výkonný motor Renault.

"Myslím, že musíme být spokojeni i s desátým místem. Dnes jsme víc udělat nemohli, hlavně na tomhle okruhu s dlouhými rovinkami. Bylo velmi těžké snažit se udržet vozy Lotusu a Force Indie za sebou, ale užil jsem si to a užil jsem si i předjíždění. Takže moc dobrý závod."