Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Renault přiznává zklamání

Renault přiznává zklamání

Nový motor nepodal očekávaný výkon.

Šéf traťových operací Renaultu přiznal, že motor ve voze Daniela Ricciarda neměl výkon, jaký slibovala čísla z dynamometrů.

Francouzský výrobce využil 11 vývojových žetonů ještě před VC USA. Podle informací autosportu šlo 7 z nich na vylepšení spalovacího motoru a 4 na turbodmychadlo a nová verze pohonné jednotky měla vůz zrychlit o zhruba dvě desetiny sekundy na kolo. Ricciardo v Brazílii testoval pouze spalovací motor, ale po kvalifikaci nebyl spokojen a řekl, že žádnou změnu ve výkonu nepocítil. Nejlepším důkazem zanedbatelnosti rozdílu ve výkonu staré a nové verze byla Ricciardova kvalifikační prohra s Daniilem Kvjatem.

"V Ricciardově voze jsme vyzkoušeli vylepšený spalovací motor," řekl Rémi Taffin, šéf traťových operací Renaultu. "Motor neměl žádný problém se spolehlivostí, ale bohužel nepřinesl očekávané zlepšení výkonu. Bezproblémový chod motoru nám však umožnil nasbírat data. Máme co analyzovat a pokusíme se přijít na to, jak se posunout vpřed před posledním závodem sezóny a pak během zimy."

Generální ředitel Renault Sport F1 má stejný názor.

"Měli jsme solidní, ale ne velmi zajímavý závod," řekl Cyril Abiteboul. "Do Danielova vozu jsme poprvé nainstalovali vylepšený spalovací motor a věděli jsme, že dostaneme velkou penalizaci kvůli relativně drobnému rozdílu ve výkonnosti. Ale bylo důležité, abychom to udělali a nasbírali co nejvíce informací, které nám pomohou v druhé fázi našich vývojových plánů.

Nezaznamenali jsme žádný spolehlivostní problém, ale nyní se potřebujeme podívat na nashromážděná data z celého víkendu a přijít na to, jak využít celý jeho potenciál a přizpůsobit tomu naši strategii vývoje."