Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Williams bude muset máknout

Williams bude muset máknout

Dohnat Mercedes a Ferrari je obrovská výzva.

Loni byl Williams z třetího místa v Poháru konstruktérů nadšený a v Grove byl dobrý důvod na velkou oslavu. Skok z devátého místa na třetí byl obrovský, třetí nejstarší tým se najednou vrátil na stupně vítězů i mezi nejrespektovanější týmy F1. Letos je to opět třetí místo, ale jeho příchuť je jiná. Cílem pro tuto sezónu bylo druhé místo a jedna důležitá věc, která loni i letos Williamsu unikla - vítězství ve velké ceně. Nezávislý tým může být na sebe hrdý, ale zároveň už myslí na další šanci v sezóně 2016.

"Je to trochu jiné, nemáme tytéž pocity, jako na konci roku 2014," připustila Claire Williams. "Ale i tak je to úžasné. Je úžasné být na třetím místě, každého z nás to stálo velké množství úsilí a třetí místo nám pomůže upevnit naši pozici, takže to bereme pozitivně. Už ale myslíme na příští rok. Pokud chceme dosáhnout našeho cíle, musíme pořádně máknout."

I Felipe Massa si uvědomuje, že přiblížit se k Mercedesu a Ferrari bude náročné.

"Pokud je chceme dohnat, potřebujeme od nynějška až do prvního závodu zrychlit vývoj trojnásobně," řekl Brazilec. "Mercedes je mimořádně silný, v Brazílii dal kolo i pátému (Valtterimu Bottasovi). To je výborná ukázka jeho síly. Věřím, že příští rok přijdeme s dobrými vylepšeními a že budeme pro Mercedes a Ferrari tvrdším soupeřem. Letos byli evidentně lepší."

Fanoušci by chtěli vpředu vidět konkurenci jezdců několika týmů, ale Massa připomíná, že to se v F1 stává jen zřídka.

"Odkdy jsem v F1, většinou to bylo takhle. Za všechny ty roky bylo jen pár sezón, ve kterých mohlo vpředu bojovat několik týmů. Když jsem já bojoval o titul mistra světa, byly ve hře pouze dva týmy. Je normální, že většinou je jeden tým lepší než všichni ostatní. Lidem se to možná nelíbí, ale to není věc, která by byla v F1 nová. Takhle to bývalo od prvopočátků F1."