Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Baku má málo hotelových pokojů i tribun

Baku má málo hotelových pokojů i tribun

VC Evropy určitě nebude překonávat rekordy.

Příští rok bude obnovena velká cena Evropy a Formule 1 se poprvé podívá do Baku, hlavního města Ázerbájdžánu. Zakavkazská republika bohatá na ropu i zemní plyn se v posledních letech pokouší zviditelnit a závod F1 je další velkou investicí, které předcházelo pořádání Eurovize i Evropských her.

Závod pořádá soukromá společnost Baku City Circuit Operations vedená Arifem Rahimovem a čekali bychom, že obě strany budou mít zájem o co nejvíce zahraničních návštěvníků. Skutečnost je však jiná. Lístků i turistů bude málo.

Baku není město, kde by byli zvyklí na davy turistů a Rahimov prozradil, že v hlavním městě napočítal pouze 9 500 hotelových pokojů. 2 500 z toho zaberou "účastníci F1", takže zůstává 7 tisíc pokojů připravených pro přibližně 10 tisíc turistů.

"Nebudeme omezovat prodej vstupenek do zahraničí na 10 tisíc, ale dřív než si je lidé koupí, měli by se ujistit, že budou mít kde bydlet. Máme velmi omezený počet hotelových pokojů a jak jsem řekl, více místa nemáme," řekl organizátor závodu.

Nedostatek místa pro zahraniční diváky by ale nakonec nemusel být až takový problém, protože ve městě je místo jen na tribuny s 20 000 místy k sezení. Celkově půjde do prodeje 28 tisíc lístků. Pro porovnání, tribuny mexického Autódromo Hermanos Rodríguez pojmou 110 000 diváků.

"Budeme mít téměř 20 tisíc míst k sezení a celkově bude místo pro přibližně 28 tisíc diváků. To je opravdu velmi málo, ale o tomto omezení jsme věděli od začátku. Opravdu pátráme po každém kousku volného místa, abychom tam mohli přidat další tribunu, ale 28 tisíc je momentálně maximum. Den co den hledáme další možnosti, ale nejrealističtější je tohle číslo. Možná později najdeme způsob, jak postavit více tribun a navýšit ubytovací kapacity."