Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Verstappen by rád zrušil trestné body

Verstappen by rád zrušil trestné body

Do května si bude muset dávat pozor.

Maxu Verstappenovi nevyšel poslední závod sezony podle představ a nešťastně ovlivnil i svůj start do sezony 2016. V Abú Zabí nejenže nezískal body a utekla mu desátá příčka šampionátu 2015, ale za předjíždění mimo trať a nerespektování modrých vlajek mu závodní stevardi udělili 3 trestné body.

Namísto relativně bezpečných pěti trestných bodů tak mladík zimuje s osmi a je si dobře vědom hrozby vyloučení ze závodu, což by bylo výraznou skvrnou na jinak výborném začátku kariéry jezdce F1.

Pravidla říkají, že jezdec, který během dvanácti měsíců nasbírá 12 nebo více trestných bodů, se za trest nesmí účastnit nejbližší velké ceny. Verstappenovi se první dva body vymažou až v květnu, do té doby si bude muset dávat pozor a samozřejmě tím není vůbec nadšený.

"Je to škoda. Neměli by nám bránit v závodění," řekl Holanďan Autosportu. "Teď na tom nic nezměním, budu muset jezdit opatrněji. Myslím, že fanouškům se to nebude líbit. Budu si muset držet odstup ve chvíli, když bych mohl útočit, protože se budu bát kontaktu se soupeřovým vozem. Podle mě potřebujeme změnit systém, ale o tom já nerozhoduji.

Mohli by to ale řešit jinak než trestnými body a následným zákazem startu. Nějakou pokutou, nebo něčím takovým. Něčím, co by zabolelo, ale ne zákazem závodit, protože dostat takový trest může mít dopad na jezdcovu kariéru."

Mnohým fanouškům i odborníkům se jeho agresivní styl závodění líbí a po sezóně za něj dostal i pár prestižních ocenění, ale jiní mu vyčítají příliš bezstarostné využívání asfaltových bezpečnostních zón.

Posledním jezdcem, který musel po rozhodnutí stevardů vynechat závod, byl Romain Grosjean v roce 2012 za nebezpečný manévr na startu Velké ceny Belgie. Francouz musel vynechat VC Itálie a později se přiznal, že vyhledal pomoc psychologa.