Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Haas stihne první předsezonní test

Haas stihne první předsezonní test

V lednu začne s výrobou prvního vozu.

Od příštího roku budou závody F1 bohatší o dva vozy nového amerického týmu Haas. Americký podnikatel a spoluvlastník úspěšného týmu NASCAR, Gene Haas, svěřil post šéfa týmu zkušenému Güntheru Steinerovi a ten nyní dohlíží na designéry v USA, inženýry ve Velké Británii i aerodynamiky využívající větrný tunel Ferrari v Itálii. Do výroby vozu je zapojena i společnost Dallara a Steiner se snaží všechno sladit tak, aby se s výrobou prvního vozu začalo příští měsíc.

"Od prvního testu nás už dělí pouze pár týdnů, ale vše jde podle plánu, takže jsme celkově spokojeni," řekl Steiner. "Tak se zdá, že do sebe všechno pěkně zapadá. Už máme téměř všechno vybavení pro garáže na okruzích, takže tento bod seznamu budeme moci za pár dnů vyškrtnout.

Poslední vyškrtnutou položkou bude přirozeně samotný vůz, s jehož výrobou začneme v polovině ledna. Na začátku ledna absolvujeme jednotlivé povinné nárazové testy, pak začneme skládat vůz a 22. února budeme v Barceloně a připraveni."

Haasu prý nehrozí, že by musel první test vynechat.

"Jsem si stoprocentně jistý. Vždy se může stát něco, co se nedalo předvídat, ale momentálně jsme si jistý, že tam budeme včas. Jsme na dobré cestě, všechny práce probíhají podle plánu."

Představení prvního vozu nového týmu se však obejde bez pompézního odhalení. Haas svůj vůz jednoduše ukáže v Barceloně den předtím, než ho pustí na trať. O barevném designu se ještě nerozhodlo.

"Nemáme časovou rezervu, takže ho chceme ukázat den před zahájením testů v Barceloně. Pan Haas se ohledně barevné kombinace ještě nerozhodl. Myslím, že to bude jeho osobní rozhodnutí."