Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Luca Baldisserri odchází z Ferrari

Luca Baldisserri odchází z Ferrari

Soustředí se na mentorování mladého Strolla.

Laca Baldisserri po letech opouští Maranello a bude se věnovat mladému vývojovému jezdci Williamsu.

Baldisserri nastoupil do Ferrari hned po dokončení školy a od roku 1989 stihl vystřídat několik důležitých postů. Začal jako člen týmu vyvíjejícího převodovky a později se přesunul na post inženýra elektroniky, ale známým se stal až jako závodní inženýr Gerharda Bergera a později Eddieho Irvina a od roku 2000 i Michaela Schumachera.

V roce 2003 dostal na starost technickou koordinaci mezi továrnou v Maranellu a týmem cestujícím po světě. Následně z něj Ross Brawn udělal svého asistenta a svěřil mu na starost závodní strategie obou jezdců. Po Brawnovem odchodu Baldisserri pokračoval jako šéf traťových operací, týmový manažer i sportovní ředitel. Po neúspěšných letech Scuderie a personálních změnách v roce 2009 byl přesunut mimo závodní tým a od roku 2010 se staral o program Ferrari Driver Academy.

Baldisserri tedy po čtvrtstoletí poprvé mění zaměstnavatele a bude se starat výhradně o 17letého jezdce Evropského šampionátu F3, Lance Strolla, který dal letos košem juniorskému programu Ferrari a přijal nabídku Williamsu v naději, že bude kráčet ve stopách Valtteriho Bottase.

"(Luca Baldisserri) je se mnou už od dětství, vybral mě do programu Ferrari. Je velmi dobrý ve sledování všech věcí mezi týmem a jezdcem. Umí být nenápadný, když je to třeba, ale když má co říct, vyplatí se poslouchat co říká," řekl Kanaďan žijící ve Švýcarsku.

Jezdcovu kariéru podporuje jeho otec Lawrence Stroll, mimořádně úspěšný podnikatel, jehož majetek má odhadovanou tržní hodnotu 2,4 miliardy dolarů.