Novinky

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

  • 22.03.2024 Good Brown má s McLarenem smlouvu do roku 2030.

Facebook Instagram

Verstappenovým manévrům pomohl slabý motor

Verstappenovým manévrům pomohl slabý motor

Se silnějším motorem by předjížděl na rovinkách.

Když se rozhodlo, že ve voze Toro Rosso bude letos závodit jen 17letý syn Jose Verstappena, mnozí fanoušci i veteráni velkých cen nevěřícně kroutili hlavami. Hojně se mluvilo o tom, zda vůbec dokáže udržet vůz na trati a zda by v zájmu bezpečnosti neměla zasáhnout Mezinárodní automobilová federace.

Obavy ale byly nakonec zbytečné, Verstappen nejenže dokáže udržet vůz F1 na trati (většinou), ale hned v první sezoně získal pověst jezdce s mimořádným talentem na předjíždění. Jeho úspěšný útok na Felipe Nasra v Blanchimont i předem naplánovaný souboj se Sergiem Pérezem napříč prvními zatáčkami Interlagosu patřily k ozdobám velkých cen.

Mladý Holanďan přiznává, že za pěknými manévry nebyl pouze jeho talent a příprava, ale byla to trochu i z nouze ctnost, protože s motorem Renault nemohl soupeře předjíždět s pomocí DRS na konci rovinek, jako většina ostatních jezdců.

"Jednoznačně to pomohlo zajímavosti mých předjížděcích manévrů," řekl Verstappen Motorsportu. "Kdybychom měli skvělý motor, prostě bych předjížděl na rovinkách. Výsledky by nakonec možná byly téměř stejné, ale nebyla by to taková zábava!

Na jedné straně jsem rád, protože to vyústilo v pár dobrých manévrů, které bych neudělal, kdybych se vpřed dostal na rovinkách. Na druhé straně bych ale byl rád za dobrý motor, se kterým bych mohl zabojovat o lepší pozice."

Verstappen nejraději vzpomíná na manévr v rychlé pasáži okruhu Spa-Francorchamps.

"Myslím, že nejlepší byl ten ve Spa. Jezdí se tam přes 300 kilometrů v hodině a není snadné najít si tam trochu místa. Podle mě byla dobrá i Čína a užíval jsem si i závody v Malajsii a Brazílii. V Brazílii jsem se opravdu bavil."

Příští rok na Verstappena nečeká v oblasti výkonu žádné velké překvapení. Toro Rosso podepsalo smlouvu s Ferrari, ale jen na dodávku motorů, s jakými Scuderia jezdila na konci sezóny 2015.

"Myslím, že s o něco výkonnějším motorem můžeme poskočit vpřed. Náš nový vůz taky vypadá slibně, ale nevíme, co připravují ostatní."