Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Ferrari už nepatří Fiatu

Ferrari už nepatří Fiatu

Ferrari je oficiálně samostatnou automobilkou.

Po debutu na Newyorské burze vstoupilo Ferrari i na burzu v Miláně a bylo definitivně odstřiženo od koncernu Fiat Chrysler Automobiles (FCA). FCA ještě o víkendu vlastnilo 80% akcií Ferrari, které se však rozdělily mezi jeho vlastní akcionáře. Na každých 10 akcií Fiatu připadla jedna akce Ferrari.

Nejvíce akcí nyní vlastní společnost Exor patřící rodině Agnelliových. Zakladatelé Fiatu mají 23 % akcií. Druhým největším akcionářem je Piero Ferrari, nemanželský syn Enza Ferrariho, který si nezávisle na krocích Fiatu ponechává svůj 10% podíl. Exor, Piero Ferrari a další dlouhodobí investoři podepsali dohodu, která má údajně zabránit případnému pokusu o převzetí společnosti jedním velkým investorem.

Kromě akcionářů zůstávají nezávislé Ferrari a gigant Fiat Chrysler propojeny i personálně. Prezidentem Ferrari zůstává Sergio Marchionne, generální ředitel celého koncernu FCA.

"Od oznámení oddělení (Ferrari) od FCA jsme směřovali k tomuto momentu. Jeden příběh skončil a začíná nová velká kapitola. Odteď má Ferrari nezávislost, kterou potřebovalo k dalšímu rozvoji a naplnění svého potenciálu," řekl Marchionne během ceremonie, které se zúčastnil i předseda italské vlády, Matteo Renzi.

Krok má údajně zároveň pomoci Fiatu vyplout z nebezpečných vod, kam se dostal převzetím zadluženého Chrysleru. Dluhy FCA se minulé léto pohybovaly kolem €9.2 miliardy. Ferrari loni vyprodukovalo čistý zisk €265 milionů.

Marchionne během loňského roku několikrát řekl, že jako hlava FCA má zájem o zvýšení prestiže dalšího výrobce luxusních vozů spadajících pod tento koncern, bývalého rivala Ferrari v F1, značku Alfa Romeo. Ta by se měla brzy vrátit do motorsportu a mluvilo se o ní i v souvislosti s dodáváním motorů Red Bullu. Pod koncern spadají také Maserati, Jeep a Dodge.