Novinky

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

  • 22.03.2024 Good Brown má s McLarenem smlouvu do roku 2030.

Facebook Instagram

Newey: Už jsem potřeboval přestávku

Newey: Už jsem potřeboval přestávku

F1 dokáže být velmi vyčerpávající.

Adrian Newey už přes rok není technickým ředitelem Red Bullu a továrnu v Milton Keynes navštěvuje pouze jako poradce. 57letý technický guru, který k F1 poprvé přičichl již v roce 1980, ale k navrhování vozů se dostal až o pár let později, když už své schopnosti předvedl i v sportovních vozech a americké sérii CART, si konečně nachází čas na projekty mimo motorsport a postavení v čele armády inženýrů týmu Formule 1 mu zatím nechybí. Zároveň ale mluví o přestávce, ne o definitivním odchodu.

"Moje role v F1… Teď jsem se přesunul do pozadí, abych se mohl věnovat jiným projektům," řekl Newey v rozhovoru pro The National. "Měl jsem skvělou kariéru a užíval jsem si ji. Než definitivně skončím, chci ještě zkusit i projekty v jiných oblastech.

Teď mám v plánu zapojit se do projektu silničního automobilu a už jsem trochu pomohl s návrhem jachty pro America Cup. Potřebuji nové podněty. Musím se přiznat, že po čtyřech mistrovských sezónách (2010 až 2013) jsem cítil velkou únavu.

V F1 se pracuje pod neustálým velkým tlakem a pokud pracujete rok co rok bez přestávky, může vás to vyčerpat. Začal jsem cítit, že potřebuji trochu volna a momentálně jsem v pozadí. Stále jsem součástí týmu, ale nepracuji naplno."

Newey zatím návrat neplánuje, přestože příležitost navrhnout vůz podle nových pravidel pro sezónu 2017 by pro něj mohla být lákavá. To by ale muselo dojít ke zrušení několika omezení na poli aerodynamiky vozů, na které se jako technický ředitel Red Bullu často stěžoval.