Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

McLaren pracoval i přes vánoční svátky

McLaren pracoval i přes vánoční svátky

Zimní přestávka je krátká a práce nad hlavu.

Včera jsme se dozvěděli, že Sauber kvůli změnám v kalendáři sezóny 2016 nezvládne vyrobit nový vůz včas, aby stihl první polovinu zimních testů. Totéž hrozilo McLarenu, jenže ten se rozhodl ztracené dny dohnat obětováním vánočního volna svých zaměstnanců.

Problém vznikl přesunutím Velké ceny Austrálie na dřívější termín, kvůli čemuž se následně posunul i termín prvního předsezónního testu a všechny týmy stály před otázkou, jak stihnout celý zimní vývojový program, vyrobit vůz a poslat ho do Barcelony o několik dní dříve.

"Náš výrobní program na to nebyl připraven," vysvětlit Simon Roberts, provozní ředitel McLarenu. "Věděli jsme, že stojíme před závažným problémem. Co se týče designu a inženýrské kapacity, tam stačila relativně jednoduchá změna. Máme méně času, takže každý musí více zabrat.

Ale s výrobou jsme se dostali do kritického bodu. Potřebovali jsme, aby části vozu prošly všemi povinnými nárazovými testy a byly připraveny na první test, který se přesunul na dřívější termín. Toto se již nedalo vyřešit pouze změnou plánu, museli jsme něco zásadně změnit.

Když to zjednoduším, vzali jsme pět volných dnů a naplánovali na ně osm směn. Týkalo se to přibližně 110 lidí. Vyhlásili jsme pátrání po vánočních pracantech, kteří by nám dali konkurenceschopný balíček. Dostali jsme opravdu velmi dobrou odezvu a myslím, že lidé si to dokonce užili. Bylo trochu zvláštní nemít pořádné volno, ale na pracovištích vládla dobrá nálada. Všichni věděli proč to dělají a odvedli skvělou práci. A co je nejdůležitější, díky tomu jdeme od Nového roku opět podle plánu."