Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Závodní stevardi by měli být méně aktivní

Závodní stevardi by měli být méně aktivní

Ať si to jezdci vyřeší mezi sebou.

Během širší diskuse na setkání v Ženevě se členové Strategické skupiny F1 a Komise F1 shodli v názoru, že závodní stevardy je třeba požádat o méně zásahů do soubojů na trati a tedy i méně trestů za menší incidenty.

Šéfům týmů se nelíbí především trestání jezdců po neúspěšných odvážnějších pokusech o předjetí, které se v posledních letech začaly označovat za "příliš optimistické". Navíc, jezdcům už nehrozí pouze trest průjezdu boxovou uličkou, "stop & go" a sekundy přičteny ke konečnému výsledku. Už druhý rok se za incidenty rozdávají i trestné body, a pokud jich některý jezdec nasbírá během 365 dnů 12 a více, nebude mu dovoleno odstartovat do nejbližší velké ceny.

Kvůli tomuto už avizoval "opatrnější" začátek sezóny mladý Max Verstappen, který si loni vysloužil uznání za pár velmi povedených předjížděcích manévrů, ale zároveň nasbíral i nejvíce trestných bodů. Na kontě jich má již 8 a první se mu mají smazat až v květnu. Za méně přísné tresty dlouhodobě lobbuje například i Pastor Maldonado, zřejmě nejtrestanější jezdec posledních dvou sezón, přestože většinou šlo menší tresty za menší incidenty, které se většinou obešly bez trestných bodů.

Pokud bude souhlasit i Světová rada motorsportu, budou zřejmě stevardi letos před závody instruováni, aby si penalizace i trestné body šetřili pro úmyslně kolidující jezdce nebo velmi nesportovní chování, například vytlačování soupeře z trati.