Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Velká cena Evropy se pojede večer

Velká cena Evropy se pojede večer

Vyhne se tak časové kolizi se závodem v Le Mans.

Finální podoba kalendáře závodů F1 loni pobouřila organizátory závodu 24 hodin Le Mans, protože FIA souhlasila, že ve stejný víkend jako nejslavnější vytrvalostní závod se pojede i Velká cena Evropy. Nabitý kalendář F1 s 21 závody rozloženými na necelých 9 měsíců se nepodařilo přeorganizovat, proto se sáhlo po kompromisu.

Sobotní kvalifikace v ulicích města Baku sice časově koliduje se startem závodu v Le Mans, ale start samotné velké ceny byl naplánován tak, aby diváci mohli sledovat poslední kola vytrvalostního závodu a nepřišli ani o jedno kolo závodu F1. Dilema sportovních novinářů to sice vůbec neřeší, i tak si budou muset vybrat jen jeden z těchto závodů, ale televizní diváci se mohou těšit na bohatý víkend.

Velká cena Evropy 2016 tedy odstartuje ve 14:00 našeho času, když v Ázerbájdžánu bude už 18:00, přičemž slunce by mělo zapadnout ve 21:14 místního času. To se neshoduje s bezpečnostním doporučením FIA, podle kterého by na okruzích bez umělého osvětlení měli velké ceny začínat nejméně 4 hodiny před západem slunce.

V uplynulých týdnech se vynořily zprávy o možném zrušení závodu. Důvodem měla být nízká cena ropy na světových trzích, kvůli které utrpěla celá ázerbájdžánská ekonomika. Organizátor závodu zprávy popřel s tím, že organizace závodu přiláká turisty a dá práci tisícům lidí, takže ekonomice zakavkazské republiky neublíží, ale naopak pomůže.