Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Mercedes možná začne zaměstnávat náhradníky

Mercedes možná začne zaměstnávat náhradníky

21 závodů na sezónu je opravdu hodně.

Blíží se začátek sezóny, a protože zatím žádný z okruhů nenaznačuje úmysl odejít kolotoče F1, můžeme se těšit na rekordně bohatou sezónu - od 20. března do 27. listopadu uvidíme 21 velkých cen. Co je ale pro fanouška skvělou zprávou, může být pro zaměstnance závodního týmu noční můrou.

Mechanici, traťoví inženýři, manažeři a mnozí další se připravují na měsíce vyplněné převážně cestováním, prací a opět cestováním. Až 11 velkých cen se pojede mimo Evropu a za dalšími dvěma se bude cestovat do ruského Soči a ázerbájdžánského Baku. Mercedes se obává, že už bude chtít od svých zaměstnanců příliš a zvažuje najmutí náhradníků nebo rovnou "druhé směny".

"Mít více závodů přináší výhody i nevýhody," řekl Toto Wolff. "Z pohledu majitele komerčních práv znamená vyšší počet závodů pouze vyšší příjmy, více času v TV a více diváků, takže z tohoto pohledu je to plus. Z pohledu exkluzivnosti zážitku to ale asi bude minus.

Pohledem týmu se je třeba smířit s tím, že je to takto, protože kalendář sestavuje Bernie (Ecclestone) sám. Z pohledu příjmů týmů jdeme správným směrem, protože příjmy za poslední roky vzrostly, a to je nakonec ze všeho nejdůležitější.

My se ale musíme podívat na organizaci (práce týmu), protože již s 19 závody za rok jsme tým dostali na hranici jeho duševních a fyzických možností. Nyní je na nás, abychom našli způsob, jak přežít 21 závodů.

Nejsem si jistý, jestli se to bude dát se současnou strukturou týmu. Zkoumáme možnosti ohledně optimalizace cestování, vyrovnávání se s časovým posunem, odpočinku a možná dvousměnném systému pro tvrdě pracující lidi. Musíme to celé dobře zvážit."

Někteří lidé jsou ale pro tým nenahraditelní.

"Spousta lidí se prostě nemůžete střídat, protože jsou nejlepší ve svém oboru. Obzvláště těžký pro ně pak bývá konec sezóny, protože se létá po celém světě (letos Singapur, Malajsie, Japonsko, USA, Mexiko, Brazílie a Abú Zabí od 18. září do 27. listopadu)."