Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Petronas: Shell vás zavádí

Petronas: Shell vás zavádí

Partner Ferrari si připisuje nereálně vysoké zásluhy.

Shell se na konci minulé sezony nechal slyšet, že se postaral o čtvrtinu ze zlepšení motorů Ferrari, což je podle jeho výpočtů půl sekundy na kolo.

"Když to všechno sečteme, 25 procent celkového zlepšení pohonné jednotky bylo dosaženo díky našemu palivu a mazivům, co tedy rozhodně není zanedbatelný podíl. V reálných číslech je to téměř polovina sekundy na kolo na průměrném okruhu, což je přibližně 30 sekund na závod,“ řekl Guy Lovett, ředitel Shellu pro inovace.

Podle Petronasu, vyrábějícího paliva a maziva pro motory Mercedesu, ale jeho konkurent prostě lže, nebo alespoň úmyslně zavádí. Za současných předpisů je vývoj paliv a maziv na míru konkrétnímu motoru důležitý, ale pro dosažení určité úrovně je již jakýkoliv revoluční nápad vyloučený.

"Konkrétní čísla se počítají těžko, protože v rovnici je mnoho proměnných. Co bylo výchozím bodem jejich tvrzení? Která kola porovnávali? Jak oddělili přínos nového paliva od přínosu nového motoru?

F1 není o revolučních palivech. Výrobky jsou vyvíjeny postupně, a pokud chcete dosáhnout zásadní progres, potřebujete zároveň změnit mnoho částí motoru a upravit elektroniku," vysvětlil Chan Ming-Yau, inženýr malajského Petronasu.

"Jsou to zajímavá čísla, ale dost pochybuji o jejich pravdivosti," stručně okomentoval tvrzení Shellu Toto Wolff.