Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Newey: Tento sport je chorý

Newey: Tento sport je chorý

Aerodynamiku je alespoň vidět, motory ne.

Podle Adriana Neweyho, technického poradce Red Bullu, může mít jeho tým ještě horší sezónu než loni. Červený býk bude rád, pokud se mu opět podaří obsadit čtvrté místo poháru konstruktérů a nepustit před nebe nikoho kromě Mercedesu, Ferrari a Williamsu.

"Doufáme pouze v udržení stejného odstupu, jenže předpokládáme, že Ferrari a Mercedes půjdou nahoru a na konci roku může být naše ztráta ještě větší než loni," řekl Newey v Indii, kam přišel podpořit svého syna v závodě asijské série MRF Challenge.

Newey uznává, že soupeření výrobců motorů má v F1 své místo, ale nezdá se mu správné, že motory jsou nyní důležitější než cokoliv jiného.

"Pro sport je důležité najít správnou rovnováhu mezi vozem, motorem a jezdcem, ale v současnosti jsou motory důležitější než vše ostatní, co je pro F1 nezdravé. V roce 1967 přišel s vítězným motorem Cosworth a ten byl určen výhradně týmu Lotus. Bylo jasné, že ten motor se stal dominantním a Lotus se pro dobro sportu vzdal exkluzivního práva. Bohužel, něčeho takového se dnes asi nedočkáme. A pokud je sport chorý, jakou hodnotu mají vítězství?"

Před rokem 2014 vládl F1 čtyři roky Red Bull a říkalo se, že lví podíl na vítězstvích má aerodynamika navržena právě Adrianem Newey. To se však prý nedá srovnávat.

"Sice jsme získali čtyři tituly (v řadě), ale v letech 2010 a 2012 se bojovalo až do posledního závodu. Aerodynamika a šasi jsou navíc každému na očích, takže soupeři mohli pochopit, jak náš vůz funguje a okopírovat ho. Jenže soupeřův motor nevidíte. Ztráta se dá dohnat pouze s pomocí obrovské investice a armádou zaměstnanců. Ferrari se mezi sezónami 2014 a 2015 dokázalo zlepšit, ale stálo ho to kopec peněz a potřebovalo lidi z Mercedesu."