Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Ganassi bude uveden do síně slávy motorsportu

Ganassi bude uveden do síně slávy motorsportu

Pocty se dostane také Sweikertovi či Posleymu

Majitel jednoho z neúspěšnějších týmů v současné sérii IndyCar, Chip Ganassi, bude uveden do síně slávy amerického motorsportu. Společně s Ganassim se uvedení dočká i bývalý závodník a televizní komentátor Sam Posey a in memoriam také vítěz Indy500 z roku 1955 Bob Sweikert.

Jak Ganassi sám vzpomíná, začínal v různých kategoriích motorsportu: „Začínal jsem v motokárách, na sněžných skútrech a také v motokrosu,“ vzpomíná Ganassi. „Vždycky jsem měl rád různé dráhy motorsportu a vždycky jsem si vážil vítězů a šampionů ve všech různých kategoriích.“

Ganassi se v roce 1981 pokoušel kvalifikovat do posledního závodu CART na oválu ve Phoenixu. Startoval za tým Leeho Braytona, jehož syn Scott zahynul v roce 1996 v Indianapolisu poté, co vyhrál pole position. Ganassi se ale ve Phoenixu nekvalifikoval. V roce následujícím startoval do pěti závodů CART a do Indy500, kde díky patnáctému místo dopadl ze všech nováčků nejlépe.

V nadcházející sezóně startoval ve většině závodů CART za tým Patrick Racing. V Indianapolisu si připsal své nejlepší umístění, osmé místo. Na konci sezóny v Las Vegas a na okruhu Laguna Seca skončil na stupních vítězů a ačkoliv vynechal tři závody. Připsal si deváté místo v šampionátu. V roce 1984 si v Clevelandu připsal své nejlepší umístění v kariéře, druhé místo, ale v následujícím závodě přišla hrozivá nehoda v Michiganu a de facto konec závodní kariéry. Ganassi už pak odjel jen čtyři závody CART.

 

 Chip Ganassi v Indianapolisu v roce 1983

V roce 1989 se Ganassi dal na roli majitele týmu. Nejprve vstoupil do týmu Pata Patricka, který chtěl po sezóně v IndyCar skončit. Jenže Patrick si to rozmyslel a svůj tým restartoval. Ganassi ale získal základ, včetně rok starých šasi Penske, sponzora Target, který je s týmem dodnes, a v Eddiem Cheeverovi zkušeného jezdce.

 

Michael Andretti vracející se z formule 1 získal v roce 1994 v Surfers Paradise pro Ganassiho první vítězství. O dva roky později přivezl Vasser týmu první mistrovský titul. Na jeho úspěchy dokázali v následujících letech navázat Alex Zanardi (1997 a 1998) a Juna Pablo Montoya (1999). Kolumbijský šampion získal pro Ganassiho také první vítězství v Indy500 (2000).

Celkem si Ganassiho piloti připsali 11 titulů, čtyři vítězství v Indy500, 100 vítězství v CART/IndyCar a také 18 vítězství ve Sprint Cupu v NASCAR nebo 41 vítězství ve vytrvalostních závodech. Scott Dixon bude letos mistrovský titul v IndyCar obhajovat.

Společně s Ganassim bude slávy v kategorii formulových závodů uveden také šampion AAA (předchůdce IndyCar) a vítěz Indy500 z roku 1955 Bob Sweikert. Sweikert byl prvním jezdcem, který na mílové trati překročil rychlost 100 mil v hodině. Bohužel, o rok později po své snové sezóně zahynul Sweikert v závodě Sprint Car na oválu v Salemu.

Uvedení se dočká také Sam Posey, který na přelomu 60. a 70. let odjel 13 závodů Indy car, jednou se umístil na stupních vítězů. Proslul především jako dlouholetý komentátor závodů Formule 1 na stanici NBC.