Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Ligier Scotta Sharpa vyhrál 24h v Daytoně

Ligier Scotta Sharpa vyhrál 24h v Daytoně

Do tohoto úvodního závodu amerického šampionátu IMSA se přihlásilo 54 posádek.

Kdysi věhlasná čtyřiadvacetihodinovka v Daytoně byla také letos prvním velkým mezinárodním silničním podnikem světa. Do tohoto úvodního závodu amerického šampionátu IMSA se přihlásilo 54 posádek, velké evropské týmy a výrobci se ovšem prezentovali v přehledném rámci a soustředili se především na třídu GT. Paletu téměř dvou set jezdců tvořili zvláště specialisté americké scény, Češi na startu nebyli.

Pořadí postavení na startu hraje u 24hodinového maratonu jen vedlejší roli, kvalifikace se beztak proměnila ve frašku. V pátek na Floridě totiž všechny překvapil silný liják. Mnoho jezdců dalo přednost opatrnosti a tak se dostavil podivný výsledek, dle kterého bylo hned sedm vozů třídy GT rychlejších, než favorizované prototypy.

Nejrychleji zajel vítěz z Le Mans Nick Tandy (Porsche 911 RSR) před dalším továrním jezdcem Porsche, Frederickem Makowietzkim a BMW M6 Johna Edwardse. IMSA ovšem moudře plní startovní rošt podle tříd a přední místa jsou vyhrazena pouze prototypům, proto se z pole-position mohl těšit ruský tým SMP-Racing. Jezdec IndyCarů Michail Aljošin se svým BR01-Nissanem sice zajel o 4,385 sekund pomaleji, než Tandy, společně s kolegy Medianim, Minassianem a Ladyginem mu ale patřilo první místo na startu.

Samotný závod odstartoval za "normálních" podmínek a nebylo překvapením, že v první hodině vedl prototyp týmu Extreme Speed Motorsport Ligier-Honda s Pipem Deranim v kokpitu. Vůz ovšem krátce po výměně jezdců (od Deraniho převzal Van Overbeek) ztratil vedoucí pozici. Agresivní John Pew poslal Van Overbeeka do hodin a sám tak zajistil dalšímu Ligieru-Honda třídy LMP2 týmu Shank Racing vedení. Pewovy kolegové Allmendinger, Negri a především Oliver Pla pak vybudovali Shank-Ligieru relativně jasné vedení. Při západu slunce vedli před dvěma vozy třídy Daytona-Prototype týmů Action-Express-Chavrolet (Adam/Cameron/Curran/Pagenaud) a Ganassi-Ford (Hartley/Wurz/Priaulx/Stroll). Po 10 hodinách závodu ale rychlý Shank-Ligier stál: defekt motoru. Cesta k vítězství tím byla v zásadě volná pro zbylý Ligier-Honda JSP2 týmu Extreme Speed - vozy třídy LMP2 byly jednoduše rychlejší, než "americké prototypy" třídy Daytona. Lídr úvodních kol byl na čele i v rozhodujících dvou hodinách a Pipo Derani, Johannes van Overbeek, Scott Sharp a Ed Brown se mohli radovat z vítězství v tomto velkém klasikovi. Další špičková místa obsadily vesměs vozy třídy Daytona-Prototype.

Rubens Barrichello dokončil svůj návrat do kokpitu společně s bratry Taylorovými a Maxem Angellelim jako druhý, bývalá belgická formulová naděje Marc Goosens dojel společně s piloty ChampCar Dalzielem a Hunter-Reayem třetí. Alex Wurz si v Daytoně naposledy "odskočil z penze" pátým místem. Nejlepší z vozů třídy GT, tovární Chevrolet Corvette Gavina, Millnera a Faesslera, dojel celkově sedmý.

Výsledek 24h v Daytoně 2016

 

1

P

S.Sharp, E.Brown, J.van Overbeek, L.Derani

Tequila Patron ESM

Ligier/HPD

24h00m34.607s

2

P

R.Taylor, J.Taylor, M.Angelelli, R.Barrichello

Wayne Taylor Racing

Corvette/Chevrolet

26.166s

3

P

R.Dalziel, M.Goossens, R.H.-Reay

Visit Florida Racing

Corvette/Chevrolet

1m27.276s

4

P

C.Fittipaldi, J.Barbosa, F.Albuquerque, S.Pruett

Action Express Racing

Corvette/Chevrolet

-5 kol

5

P

L.Stroll, A.Wurz, B.Hartley, A.Priaulx

Ford Chip Ganassi Racing

Riley/Ford

-11 kol

6

P

D.Cameron, E.Curran, S.Pagenaud, J.Adam

Action Express Racing

Corvette/Chevrolet

-12 kol

7

GTLM

O.Gavin, T.Milner, M.Fassler

Corvette Racing

Chevrolet

-14 kol

8

GTLM

A.Garcia, J.Magnussen, M.Rockenfeller

Corvette Racing

Chevrolet

-14 kol

9

GTLM

E.Bamber, F.Makowiecki, M.Christensen

Porsche North America

Porsche

-14 kol

10

GTLM

A.P.Guidi, A.Premat, D.Serra, M.Rojas

Scuderia Corsa

Ferrari

-15 kol